2019. ápr 08.

Pénzbüntetés vagy börtön is lehet ezek nélkül a Bali utad vége!

írta: chxxx
Pénzbüntetés vagy börtön is lehet ezek nélkül a Bali utad vége!

 


img_5667_resize.jpg

Ha rutinos utazó vagy, akkor sem árt tisztában lenni Bali helyi különlegességeivel, nézzük át őket:

vízum / többszöri

Indonézia nagyon komolyan veszi a vízum (cikk) besorolást. Volt, akit FB poszt miatt kaptak el, mert turistaként volt az országban és zenélt közben egy bárban, pedig a vízum megaszondja, hogy: "sem ingyen, sem pénzért nem dolgozhat". A másik nagy kérdés, hogy előre döntsd el, hogy kellhet-e többszöri belépési vízum. A normál turista vízum 30 napig érvényes, bármikor meg lehet kapni, szóval hasonlít egy többszöri beutazási vízumra, csak éppen sokáig nem lehet vele maradni. Én először egyszeri vízummal jöttem, aztán jól nem is mehettem el 6 hónapig a szomszéd országokba sem. Vagy mondjuk egy közepes hajóútra. Ez máshol is így van amúgy: egyszer egy barátunk meglátogatta Amerikában egy hajón dolgozó barátnőjét, lett volna ingyen helye a karibi hajóúton, ám elfelejtette, hogy "Amerikába menni" meg hajóra szállni, az két belépés az országba, és így nem engedték fel a hajóra. A legjobb vízumok: reptéren kapható egyszeri turista, követségen előre kapható egyszeri turista 30 napos (hosszabbítható 2x30 napra), egyszeri rokonlátogató 60 napos (120 nappal még hosszabbítható), többszöri üzleti 60 napos (1 éven belül ki-be kell menni vele). A vízumok között nem lehet váltani országon belül, ahhoz el kell utazni a legközelebbi konzulátusra, ami Szingapúr. Ha tovább maradsz a kelleténél, azt meg lehet úszni büntetéssel, de ha a jogokat hágod át, akkor akár hónapokra is vendégségben maradhatsz egy börtönben.

biztosítás általában

Sok bankkártyához adnak automatikus biztosítást 60 napra. Ez nagyszerű, általában elég is egy kis utazásra. Én is ilyennel indultam el, aztán kint derült ki, ezek a biztosítások nem hosszabbíthatók, és a biztosítók már megkezdett utakra sem kötnek biztosítást. Egy-két kivételt találtunk, mint a truetraveller.com, de azok meg drágábbak a kelleténél. Érdemesebb előre megkötni a biztosítást az utazást szervező céggel a teljes útra, meg még egy pici pluszt ráhagyni, hátha történik valami és maradni kell.

biztosítás, motorra

Ez a legnagyobb szívások egyike. Ahogy a legutóbbi turista csoport észkombájnjai mondták: "béreltünk egy segédmotort". Ja, ám Balin a 2 millió motor (cikk) mindegyike rendszámos és 100ccm feletti, vagyis minimum A1, de inkább A jogosítványt igényel. A biztosításod meg mire jó általában: 125ccm és alatti motorra, amire VAN jogosítványod, abból is ha lehet, a nemzetközi. Szóval: ha nincs A1 vagy A jogsid, akkor tuti, hogy a) szabálysértést követsz el, amire a rendőrök zsebpénz céljából vadásznak (5-20e Ft), b) a biztosító úgy fog beleröhögni a markába, meg a te arcodba, hogy csak na. Ezeket akkor is megteszi, ha a hely szellemét követve nem veszel fel bukósisakot. A B-s (autó) nemzetközi jogsi nem elég semmire. Itt jegyezném meg, hogy ha meg van helyi munkavállalói vízumod (KITAS), akkor meg 8e forintért megcsinálják helyetted a vizsgát és nyomtatnak jogtiszta jogsit motorra, hogy tudjál rendesen munkába menni (ez a jogsi viszont nem honosítható az EU-ban, de itt nagyszerűen használható...mondják...mert nekem otthoni A van, ezért ez mind nem gond).

nemzetközi jogsi

Az előző témához csatlakozik. Autó bérléshez is ez kell (cikk). Néha elfogadják az otthoni papírt, de inkább nem. A büntetési tétel itt is 250.000-1.000.000 IDR, ami 5-20e forint. Nem éri meg a macerát és pár nappal az út előtt is ki lehet váltani otthon pár ezer forintért. Nekem mindig rendben vannak a papírjaim és sisakban megyünk. Ennek hatása, hogy az igazoltatás általában 30 mp, megnézik a pecsétet a jogsiban és intenek, hogy ne foglaljam az értékes pénzkeresési idejüket. Azért is jó a nemzetközi jogsi, mert ha nagyon el akarnák venni a vezetői papírodat, akkor legalább nem az otthonit adod oda nekik. Ugyanis, ha büntetést kapsz, amit később kell befizetni, mert nincs nálad helyben pénz, akkor elveszik a jogosítványodat, amit a megadott rendőr őrsön kaphatsz vissza. Ha ez mondjuk a hazautazás napja előtti napon történik, az nem kellemes. Egy-két hétre valószínűleg a legjobb választás, ha az utazási iroda buszaival járkálod be a szigetet...a motoron nincs légkondi.

bankkártya

Jelentsd be a bankodnak, hogy ide jössz. Inkább az összes környező országot add meg, hátha kedved lesz átmenni oda is. Ellenkező esetben, az első ATM felvételnél vagy bolti vásárlásnál jól le fogják tiltani a kártyádat és innen kell nemzetközi hívással Für Elise-t hallgatnod 23 percig, mire helyre tudják állítani. Csak 3 kártyámmal jártam így :-). Sok banknak, akik nem a múlt században élnek, a mobil app-ja is kezeli ezt a feladatot, úgy egyszerűbb. Tipp: ezek nem a CIB, a BB és az OTP. Érdemes a kártyákat nem egy helyen tartani. A bűnözés alacsony, de valahol mindig ott marad az a táska egy szék karfáján egy étteremben. Ha egy megy a kukába, akkor legyen egy tartalék kártya is valahol.

Egyébként, másik probléma lehet, hogy a kártyát nem fogadja el minden terminál, mert valamiért. Ekkor viszont nem rossz, ha van kéznél tartalék kártya is (na, ezért kell 3 darab)...meg egy halom készpénz. Mindig gyűrj be a táskádba úgy 1 millió rúpiát (20e Ft). Az elég lehet egy kényszer éttermi számlára.

készpénz

USD vagy EUR. A dollárból csak az újabb kiadásúak. A régi, gyűrötteket el sem fogadják. A 100 USD-t váltják a legjobban, a kisebb címleteket több %-kal lejjebb. Sok a váltással foglalkozó csaló, erről külön cikk van (cikk). Sosem tudni, hogy hol nem fogadnak el kártyát, vagy nincs Internet és nem működik. Sok kp a megoldás.

internet

A nemzetközi internetet kapcsold ki érkezés előtt, vagy meglepődsz, mint apukám, aki megpróbálta, csak nem sikerült valamiért és így kb. 50e forint ajándék fogyasztást regisztrált neki a Vodafone. Lehet a szigeten bérelni megosztható mobil internetet (ezt az utazási irodánál is vehetsz ugyanannyiért), hogy az egész család használhassa, és akkor is legyen kéznél egy Google meg egy térkép, ha éppen nem a szállodád bárjában üldögélsz, és szeretnél hívni egy nyüves taxit. Internet látszólag sok helyen van, csak éppen: a) nem működik, b) sokan lógnak rajta és lassú, c) hullámokban megy az egész szigeten a telepített szolgáltatás sebessége valamiért, a mobilok jobbak, d) ha áramszünet van, a routerek halottak, a mobil tornyok meg nem...szóval nem rossz.

mobil

Harmadik világban landolsz. Akkor is sokba kerül, ha téged hívnak, akkor meg pláne, ha te hívsz. Sokaknak van félinformáció a fejében erről. Létezik egy nemzetközi napidíj szerű szolgáltatás is, de az annyira drága a semmiért, hogy jobban jársz, ha Internet szolgáltatást (előző bekezdés) szerzel és Viber/WhatsApp/FB Chat-en keresztül kommunikálsz az otthoniakkal, azok még videót is tudnak...másképpen hogyan látnák a többiek a pálmafákat, nem? Erre a legjobb a családdal is megosztható BaliWifi. Egy hét alatt is hiányzik, ha nincs.

oltások

Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e, mi kell és mennyi kell. Ha nem hirtelen az út, akkor 2-3 hónapig is eltarthat a folyamat, a körzeti orvos intézi, de általában nem tudja a tennivalókat és beküld a hivatalba, ahol országra bontva meg vannak adva a javasolt oltások. Kötelező nincs, de azért a hastífusz, a hepatitisz, a malária meg a dengue láz nem hangzanak jól, talán megérnek egy-egy szurit. Lényeg: szánj elég időt rá, mert az oltások között is kell időnek eltelnie.

ruhák

Semmi nem kell Balira. 29 fok van egész évben, ha meg esik, kell egy esőkabát. A csomagod fele teljesen felesleges lesz, készülj így. Amit az otthoni boltban vennél meg, az itt gyártják és viszik oda sok pénzért, akkor meg minek? Általában kelleni szokott egy hosszabb ruha a szent helyekre, de itt még ez sem kell, mert a bejáratnál adnak szent szoknyát (sarong) ha fiú vagy, ha lány. Még a szandál is teljesen felesleges a városokban, egy papucs bőven elég. Ha sportolni vagy kirándulni mész, akkor oda hozz valami cipőt...de a dzsungelben is meleg lesz, inkább levenni fogod a felsődet, mint fel. Éjfél után sem esik 25 fok alá a hőmérséklet, úgyhogy akár tánc után izzadtan is simán haza tudsz motorozni bármikor. Jó hely, nem? :-)

Szólj hozzá

Érdekességek Pénz Indonézia Közlekedés Motor