2018. sze 27.

Hogyan vernek át a pénzváltók Balin? (ha hagyod)

írta: chxxx
Hogyan vernek át a pénzváltók Balin? (ha hagyod)

Kezdjük azzal, hogy az itt használható pénzek között nincs ott a forint, így hozz magaddal sok eurót vagy zöldhasút!

A fenti képen látható két összeg egyértékű. 100 USD = 1.470.000 IDR (rúpia). Mindenki milliomos lehet egy pillanat alatt! Itt a helyed!

Az utak mellett, különösen a tengerpartok közelében táblák hirdetik a váltási árakat. Ha a normál ár 14.750, akkor látni fogsz 14.600-at, meg 15.200-at is. Érdekes, hogy közeledve a tengerparthoz, az árak növekszenek. Azt is észrevettük, hogy a nagy "üvegablakos" irodákban alacsonyabb az ár, mint a termékeket is árusító boltokban.

FONTOS: nem fogadnak el régi USD-t! Ezt nem értem miért...ők sem értik. A lényeg, hogy kb 2007 utáni a jó. A bankjegyen a sorszám G-vel kell kezdődjön vagy magasabb betűvel. Egyszerűen nem váltják le. A váltási árfolyam pedig változik a pénz méretétől függően. A kiírt árak a 100 USD bankjegyre vonatkoznak, a kisebbek rosszabb árfolyamon mennek el (nem jelentősen, pár százalék). No, ilyet sem láttam még, de itt van.

Öröm és mosoly az arcunkon, irány a kis bolt. Volt, hogy az ember a földön fekve aludt és fel sem ébredt mialatt bent voltunk nála :-). Első két alkalommal tökéletesen ment minden, megkaptuk a "többet" a pénzünkért, aztán jöttek a "mutatványok".

1) Változó árfolyam: Kiírt összeg helyett bent más számmal szoroztak (tisztán, láthatóan) azt mondták, hogy "délután megváltozott az árfolyam, és most ez van, esetleg holnap". Ha elsétálsz, semmi gond, senki nem sértődik meg.

2) "Adó van rajta": Ki van írva, hogy 15.195 (a jobbik ár). Ember beüti a számológépbe, hogy 400 USD x 15.195 = 6.078.000. Rendben? Rendben. Nagyszerű. Fogja magát, beüti, hogy -8% = 5.591.760. És elkezd számolni. Mi vaaan? Állj! Ez miért? "Adó" Mi az, hogy adó? Az mit jelent? "Kell a profit miatt!" Anyukád :-) De legalább félig őszinte. Akkor ossza már vissza az árfolyamot! 13.979! vagyis rosszabb, mint a banki hivatalos. Anyukád megint! Elsétál. Pénz egy szó nélkül vissza is adják. Biztosra mennek, ha már trükköztek.

3) Kevesebbet ad oda: Mint az előző. Magasabb szám, éljen. Beüti a jó számot, elkezdi leszámolni (a konkrét esetben 2.535.000 IDR-t). Kezet fog, mosolyog rám. Majd a kezembe valahogy 2.000.000 kerül csak bele. Pedig leszámolta, tuti, hogy 2 egész és egy fél kupac volt ott. Majdnem elindulok, de valami fura. Számolja már át legyen kedves! Megteszi, 2M. Huppsz. A gépen a számból eltűnt 1 darab nulla, vagyis most 235.000 látszik rajta, ezzel számol, és valahogy ki is jön a visszajáró úgy, hogy kereknek tűnik a történet. Kérem, hogy írja be a szorzást a gépbe megint, jó! 2,5M kellene legyen, annyi is jön ki. Na, akkor mi van? Emberünk gyorsan változtat: "jaaaa, véletlen volt, elnézést". Akkor a számot megszorozza a -8%-kal, amit eddig nem használt volna és simán elköszönt tőlem. Az összeg megint mélyen a jó alatt van. Kérdezem, hogy mi a helyzet? Mire ő: ha nem kell, akkor nem kell! Persze, hogy nem kell, elmegyek innen is. Egy megérzésen múlt csak. Anyád neked is.

A lényeg, hogy a normális, üvegablakos-irodás, nem kisboltos helyeken pontos számot kapunk, annyit, ami ki van írva (jellemzően az átlagos árfolyamon), legfeljebb a bankjegy mérete miatt vonhatnak le egy kicsit. A többiekhez akkor menjetek, ha a fenti társasjátékokat ki akarjátok próbálni :-).

Mit is mondhatnék, osszátok meg! :-)

Szólj hozzá

Érdekességek Pénz Bali Csalók