2024. sze 27.

Bali, az Istenek Szigete (csak legyenek munkaszüneti napjaik)

írta: chxxx
Bali, az Istenek Szigete (csak legyenek munkaszüneti napjaik)

Bali egyik legfontosabb ünnepe jött el: a 10-napos Galungan (a helyi nagyobb ceremóniák október 23-26 között voltak), aminek a záró napja október 5-én Kuningan ünnepe lesz. A pawokon naptár szerint a 11. hét szerdájára esik, ami évente kétszer is előfordulhat, mivel 210 napos naptárról van szó. Tehát idén is kétszer volt, meg 2025-ben is május elején és novemberben következik el. Igen, a balinézek azon kevés népek egyike, akik nem vették észre, hogy a Nap az égen hogyan mozog évente körbe-körbe.

img_2801_resize.JPG

Ilyenkor Bali utcái kiöltöznek a lakók által házilag készített bambusz oszlopokkal (penjor, képen balra), minden motoron helyi viseletbe öltözött családok utaznak (átlagosan 3-5 fővel, ahogy itt szokás), a munka leáll 3 napra, az iskolák bezárnak 2 hétre, és mindenki imádkozik és ünnepel. Az ünnep előtt 3 nappal elkezdődik a készülődés: első napon banán ételeket készítenek, második napon rizst, a harmadikon pedig feláldoznak csirkéket/disznókat az ügy érdekében, majd az ünnep első napján elvékonyodik a határ a látható és nem látható világ között, és megérkeznek a túlvilágról a halott rokonok szellemei látogatóba. A család összejön, eszik (kicsit Karácsony hangulatú), és gondoskodik a szellemek megfelelő tiszteletéről. Az ünnepség végén a szellemek hazatérnek, és Kuningan napján győznek a jó erők a gonosz erők felett, majd jöhet a következő 200 nap.

A ceremónia alatt az egész falu kivonul néha ünnepi menetre, fel és alá a falu főutcáján, a sor elején jellemzően egy gonosz szellem-állat halad, amit 6-8 helyi mozgat belülről. Tegnap Ubudból lefelé beleakadtunk egy felvonulásba, ami elállta az utat, aztán végre tudtunk mellékutcán kerülni, majd abban a pillanatban, hogy körbe értünk, Gabinak megfájdult a motoron a csípője, hívnunk kellett egy GoJek-et (taxi), ami nyilván honnan jött volna, mint a felvonulás másik oldaláról, úgyhogy ismét végig kellett várnunk a menetet egy ABC parkolójában, és már otthon is voltunk...úgy 2 óra múlva. Nagyon hatékony volt!

Balin nagyon befogadó a nép! Ugyebár, az ország muszlim. Balira száműzték annak idején a ki nem irtott hindu lakosságot, ami miatt Bali viszont 87%-ban hindu (annak is egy "egyistenhívő" formája, mmivel 1952-ben a kormány kitalálta, hogy csak az lehet állampolgár, meg szavazhat, aki valamilyen egyistenhitet követ, szóval kinézték Ganesha-t, és kirúgták a többi istent), meg még akár balinéz is. Senki nem néz ki/le senkit, nem kerget senkit, globális kumbaya van a szigeten!

img_6841_resize.JPG

Szóval, a követett ünnepek: muszlim, mint Ramadán (40 nap), Eid al Fitr és társai, majd jönnek a balinéz ünnepek a pawukon naptárban (Csend Napja...), a hindu eredetű ünnepek a kb. 355 napos Saka naptárból, végül az indonéz nemzeti ünnepek (államalapítás és hasonlók), aztán nyilván a nyugati világ december 31-én ünnepel Új Évet, meg akkor már a helyi gazdasági elit vallásait se felejtsük ki, mint a keresztény és a kínai buddhizmus ünnepeit. Máris lehet ünnepelni Húsvétot, Kínai Hold Újévet és még vagy 10 másik ünnepet is, és nem kell menni dolgozni! A Starbucks novemberben rázendít a "Jingle Bells"-re, egyedül shabbat-ot nem sokat láttam még a környéken, de lehet egy évben 5 Új Év is simán. Csoda, hogy fél Európa ide vágyik? Volt még Covid előtt egy helyi ügyvezetőnk, na őt sem láttuk túl sűrűn, mivel a fentieken kívül minden hónapban meghalt egy "kuzinja", mivel kiderült, hogy a faluban mindenki rokon...és néha meghal.

Balin azt gondolják, hogy ez egy különleges hely, ez a szellemi találkozás csak Balin történik, mivel itt kellően vékony az elválasztó vonal a két világ között, és közel van a spirituális világ a láthatóhoz. Ezzel rengeteg mexikói nagyon vitatkozna, amikor az el Día de los Muertos-t ünneplik (Holtak Napja), amikor is "a holtak átlátogatnak enni-inni, először a gyerekek szellemei, majd pár nappal később a felnőttek is, de csak azok, akiket nem felejtettek el az élők"...ami úgy 3000 éve van folyamatban. Innen már csak egy kis lépés a spanyolok által importált Mindszentek Napja és a Halloween ünnepének variánsai, sütőtökkel vagy anélkül. Abban közös a két népcsoport, hogy a hindu nézethez hasonlóan ciklikus időképpel rendelkező Aztékok és Maják is ugyanúgy nem gondolták, hogy a történet vége a Pokolban vagy a Mennyországban van, csak ezt egymástól (az adott kor technológiájával nézve) végtelenül messze találták ki. Azért, a maja naptár szerkezete is a Microsoft Windows "bármi új jön, csak őrízzük meg a Win95 kompatibilitást" logikára épül így első ránézésre, de a maják legalább felismerték a 365-öt is...pont mint nemrég a Microsoft :-). Mindeközben Balin beéri mindenki az évi 50-60 ünnepnappal, és a megvilágosulni vágyó turisták átszellemült fényképezőgépeivel. Legjobb hely!

Szólj hozzá

Érdekességek Bali Galungan