2019. aug 01.

Mikor és hova NE gyere Balira az év folyamán

írta: chxxx
Mikor és hova NE gyere Balira az év folyamán

Bali gyönyörű hely, kiváló éghajlattal. Az év folyamán mindig 28-31 fok a hőmérséklet, és hajnalban sem megy le nyáron 25-26, télen 20-22 fok alá. Ezt szó szerint kell érteni, nem a jószándékú "persze, itt jó idő van stílusban".

img_5667_resize.jpg

Hivatalosan van egy száraz és egy esős évszak, ami az évet két részre osztja, április-november és december-március szakaszon. Ezeket kb. tudtuk már a tankönyvekből is. Trópusi éghajlat, hegyekben lógnak a banánok a fákon satöbbi. Nézzük azt, amit nem mondtak el előre.

A legfontosabb, hogy az esős évszak átalakult a "szemetes évszakká". A hegyekből lezúduló folyók és patakok olyan helyekről is össze tudják szedni a félre dobált szemetet, ahol amúgy látszólag teljesen jó illegális lerakó lehetne. Olyan mennyiségről beszélünk, ami a teljes Kuta-Seminyak-Canggu-Minggu partvonalat ellátja folyamatosan. Nem csak műanyag zacskók, hanem farönkök és uszadék is. Mivel az az oldal a szörfözés hazája, a part ennek megfelelően nyitott, folyamatosan hullámzik (és nem viccelődős földközi tengeres fodrokra gondolok). Azt még jól el lehet viselni, ha egy kekszes zacskó végig csusszan az ember lábán, bár szívinfarktust tud okozni, de egy másfél méteres rönk mondjuk mellkassal hárítva már nem vicces. Szóval bokáig be lehet menni, de a parton is hegyekben áll a műanyag ilyenkor. 3-4 hónapon át. Az északi oldalon a szemét terhelés alacsonyabb, de nem az igazi ott sem, míg Sanur (keleti oldal) szerencséjére van egy természetes korall gát, ami nagyjából szűri a szemetet. Itt lehet legalább néha fürdeni, az amúgy nyári meleg (akkor van itt nyár) 27-29 fokos vízben. Szóval, ne télen (itt nyáron) gyertek erre.

img_6700_resize.JPG

Az esős évszak a lenti (nem hegy) részeken nem komoly. A hegyeken felfelé emelkedő szél és a nedves levegő a fenti területeken viszont elég komoly és kiadós esőzéseket okoz. Szoktuk nézni a napos partról a nagy felhőket. Ubud és környéke vízi vidámparkká válik néha órákra. Front ritkán van, inkább a monszun napon belüli rohamai jellemzők. Jön egy fél órás vízömlés, elmúlik, kisüt a nap. Ahogy mondani szoktuk: ez nem lutri, ha az első pár csepp megérkezik, akkor ne gondolkodj azon, hogy jön-e több, hanem rögtön vedd elő az esőkabátot. A helyes viselet meg papucs és nem cipő. Az gyorsan szárad.

img_6227_resize.jpg

Nézzük a nyarat (ami a tél). Hűvösebb idő van, néha még este is takaró alá kell menni (na, fúj). A levegő érezhetően szárazabb, néha fátyolfelhős az idő, ritkán van eső, az is éjszaka. Ma beszéltem egy helyi barátunkkal, hogy miért is viselnek itt mindig bunda-bugyit. Idézem: "télen annyira hideg van, ők könnyen megfáznak, néha dupla kabátot visel emiatt". Szóval 27-29 fokról lemegy az átlag hőmérséklet 25-26-ra (átlag!) és kész a világvége! Jó nem?

Ellenben, egy otthoni szemmel nézve ismeretlen szolgáltatás van ilyenkor: a Kereskedő Szelek időszaka (Trade Winds). Sanur partjain sétálva 1-2 hónappal ezelőtt észrevettük, hogy az éttermek a parti oldalon műanyag falakat húznak fel. Először azt gondoltuk, hogy valami új dologról van szó, de aztán szinte mindenhol megjelentek ezek a blokádok. Hamarosan megértettük.

img_7717_resize.JPG

Egy regionális szél-térképen jól látszik, hogy itt nincs olyan, hogy "ma merről fúj a szél". Keleti - dél-keleti irányból vagy 1000km szélesen, folyamatosan áramlik. Ha a napokat lapozgatod előre-hátra, pont semmi sem változik. Az egész keleti oldal egy nagy szélzsák. A nap süt ezerrel, a víz langyos, de mégsincs kedvünk bemenni, mert minek. A másik parton ennek értelmében kicsit jobb, mert a házak árnyékában van a part nagy része. Nagyjából június-július-augusztusra teszi a naptár ezt az időszakot...szóval nem rossz, de nem jó.

image_wind.jpg

A másik probléma, hogy ilyenkor akar mindenki nyaralni menni, mert máskor nem engedik el őket. Ami jó, mert végre vannak emberek a parton esténként is (Sanur), és az éttermekben 1-nél több vendég is érkezik ilyenkor...az év többi részében nem tudjuk miből élnek meg. Másrészről, okoz némi túlterhelést. Ubud (a lelki béke és megvilágosodás paradicsoma, eredetileg) úgy néz ki, mint egy elbaltázott fesztivál falu. Van egy darab központi út, ami teljes dugóban áll körben, a ki- és bevezető szakaszok pedig (autóval és busszal) akár órányi araszolást jelentenek. Jó csere, most nem zuhog, de legalább büdös :-). Mivel a járdák a szigeten szinte nem léteznek, a "séta a városban" ilyenkor inkább dodgem-ezésre hasonlít. Hol fel a járdára, hol le, hol félre állsz, hol ütközöl. A falu(kupac) vendég-éjszakáinak száma az év folyamán 7.000.000. Ez már önmagában lehetetlenné teszi azt, ami miatt ide jönnek az emberek...ami Julia Roberts.

Szállás mindig van bőven. Az egész sziget egy nagy szállás. Ha nem foglalsz semmit, akkor is lesz hol aludnod, legalább ez nem évszak függő. Ja, egy napot kell nagyon figyelni, a Csend Napját, amikor lezárják a reptereket és az utazási iroda néha nem szól neked, hogy nem tudsz majd felszállni a repülőre ide vagy el innen. Szerintük majd a biztosító rendezi, szerintem meg a reptéren fogsz aludni a földön.

Az eddigi legjobbnak tűnő időszak az érkezésre: szeptember-december között van. Meleg van, nyugis az idő, nem esik az eső és nincs szemét a vizekben és mangó szezon van, mi kell több. Mindjárt itt van, lehet venni a jegyeket! :-)

Szólj hozzá

Strandok Bali Ubud