2020. júl 13.

Vége a COVID-19 veszélyhelyzetnek Indonéziában?

írta: chxxx
Vége a COVID-19 veszélyhelyzetnek Indonéziában?

Nagyszerű hír a Balira vágyó turistáknak: elkezdődött a Veszélyhelyzeti Állapot felszámolása Indonéziában!

Április környékén vezette be Indonézia az utazási tilalom mellett a vízum-szabadságot. Bárki, aki az országban volt, és nem ment haza - rémülten - az utolsó gépekkel, az szabadon maradhatott bent, anélkül, hogy havonta-kéthavonta be kellett volna mennie az Immigrációs Hivatalba, vagy el kellett volna repülnie a legközelebbi országba 1-2 napra.

Erre akkor szánta el magát a Turisztikai Minisztrérium, amikor hirtelen rájöttek, hogy a sok turista, aki meg akarja (kell neki) majd folyamatosan újítani a vízumát, az A) bent fog majd sorban állni vírusostul-mindenestül órákig a hivatali ablakok előtt, B) még ha ki is akarna utazni, meg vissza, nem lesz ország, aki fogadja őket, pláne nem lesz repülő járat. Tehát, egyszerűbb volt megengedni mindenkinek, hogy szabadon maradjon. Az is igaz, hogy ezt az eseményt az előzte meg, hogy az alacsony betegszám alapján azt nyilatkozta a kormány, hogy az ima segít elkerülni a vírust...meg a statisztikák elhallgatása, persze.

Aztán kiderült, hogy a turizmus kiesése és beláthatatlan ideig történő szünetelése az egyetlen bevételi forrásától fosztja meg a legtöbb szép helyet, így Balit különösen. Ekkor elkezdték kommunikálni, hogy Indonézia nagyon biztonságos lesz, és programokat indítanak majd arra, hogy vissza csalogassák az ausztrál és kínai (??) turistákat. Azt nem mondták el az embereknek (hangosan), hogy ez a két ország még talán évekig nem megy majd sehova otthonról, tehát hiába is csalogatunk bárkit is onnan. Múlt héten voltunk egy 125 szobás 5* szállodában Ubudban - ott normális időszakban közlekedni sem nagyon lehet -, ahol boldogan mondták, hogy ma sokan vagyunk ott, mert 10 szoba is tele van! Na, így néz ki a sziget bevételi oldala.

Szépen teltek a hetek, július 9-cel - múlt héten - kinyitották ismét a partokat, és a turisztikai látványosságokat a helyi turizmus számára, valamint elkezdték a korlátozások teljes és fokozatos felszámolását. Na, itt jönnek a nagy kérdések!

Pénteken jelent meg egy kiszivárgott belső feljegyzés, hogy a mai (hétfő) nappal megszüntetik a Veszélyhelyzeti Vízumot, és mindenki, akinek nincs tartózkodási engedélye, az hagyja el az országot 30 napon belül, mivel megszűnt a Veszélyhelyzet! Éljeeeeen!

A betegek száma indokolhatja ezt, hiszen két hete heti (!) 15%-kal nőtt, míg múlt héten ez leesett heti plusz 10%-ra, vagyis 5-7.000 új diagnosztizált betegre hetente, néhány tucat halott mellett, ami a jelek szerint ünneplésre adott okot, és a következtetés levonására: Elmúlt a Veszély! :-)

Mivel nagyon kell a turista, ezért logikus az is, hogy - a tervek szerint - szeptember 11-gyel megnyissák a nemzetközi forgalom előtt is a reptereket. Igen, ezt a dátumot is jól kiválasztották, hosszas tervezés és gondolkodás után. Ezért szintén logikus, hogy július 13-án azt mondják az itt tartózkodó, és a helyi bevételek forrásának nagy részét képező embereknek, hogy augusztus 12-vel menjenek már haza, vagy ahova akarnak.

A környező országok közül csak 1-2 fogad már utasokat, a legtöbb, mint Szingapúr senkit sem szeretne látni, Tokyo repterét pedig el sem lehet hagyni, ott nincs szálloda, és éjszakára bezárják az épületet (a napokban ők is enyhíteni fognak és 10 országra feloldják a beutazási korlátozást, ami között a 2. legnagyobb betegszámmal rendelkező Indonézia valahogy nincs benne), szóval, akármilyen csatlakozást választasz, az csak aznapi lehet. Nagyjából 3-4.000 ausztrál lehet itt érkezési vízummal. Nekik például az az opció, hogy elrepülnek haza, és ott bevonulnak kötelezően egy szállodába 14 napra, önkaranténba, aminek a becsült költsége 3.000 USD. Nem örülnek neki. Magyarország is tegnap jelentette be, hogy 3 színkategóriába kerülnek az országok, Indonézia nyilván a vörösben van, ami karantént jelent, amit ki lehet váltani 5 napon belül 48 órás eltéréssel készített 2 negatív gyors-teszttel is :D.

A legtöbb ember, akit ismerünk, az 30 napos beérkezési vízummal van itt, tehát egy hónap múlva kocoghatnak haza, ahonnan vélhetően hetekig vissza sem tudnak majd jönni, és akkor is csak macerásan. Nekünk elsőre kicsit furcsának hangzott ez a bejelentés. Aztán a részletes levelet elolvasva, azért kiderült, hogy maga az eljárás teljesen logikusan zajlik: mindenki olyan vízummal megy tovább, és attól a ponttól folytatólagosan, mikor bejelentették a veszélyhelyzetet. Két csapat jön ki csak vesztesen: az első, aki 30 napos vízummal jött be, amit meg akart hosszabbítani, és most nincs hova visszamennie, és a második, akinek munka vízuma volt, de az állása (nem kevés ember) megszűnt. Ők lesznek a másodlagos vesztesei annak is, hogy a megadott - és szűk - időszakban ez a sok ember mind-mind egyszerre akarja majd elhagyni az országot a nemlétező repülő járatokon, vagy néznek szembe a vízum túllépés miatti napi 20.000 forintos büntetéssel.

Igen, egyrészről rendet kell tenni a vihar után, másrészről viszont - elégedetlenkedni mindig könnyebb, mint jó szabályokat hozni -, nem biztos, hogy azt a kevés embert most jó ötlet elkergetni, akik naponta beülnek a kávézókba és akár 1 EUR-t is odaadnak a helyi croissant-okért. Valamint azokra is érdemes lenne kitalálni valamit, akiket ez a vízum váltás "a legrosszabbkor ért", és nincs most kiútjuk belőle, mert beszorulnak az aug. 12. - szept. 11. intervallumba. Rögtön meg is jelent a mém-parádé keretében az a videó, amin azóta is röhögünk teli szájjal:

"Így érzi magát minden fehér ember ma Balin"

Ahogy a FB lapon is írtam, van jó hír is. A következő egy évre előre meg lehet venni szállás és egyéb szolgáltatásokat féláron. Szóval, ha valaki szeretne majd erre járni egyszer, annak érdemes élnie ezzel és megvenni azt az egy-két hetet előre! Tuti olcsóbb, mint a Balaton, és tuti jó helyre megy a pénz :-)!

Szólj hozzá

Indonézia Bali Ubud Szállodák COVID-19