2020. feb 09.

Monszun és szemét helyzet - 2020 Bali

írta: chxxx
Monszun és szemét helyzet - 2020 Bali

Tavaly télen elmaradt a monszun, viszont cserében térdig jártunk a szemétben a partokon. A 4 hónap alatt, ami nagyjából november-decembertől tart március-áprilisig összesen láttunk talán háromszor monszun esőt és talán kétszer jött erre front, ami egy hétig se tartott. Gondolkodtunk is rajta, hogy "most ettől kellett annyira félni?".

Idén pont akkor utaztunk el, mikor kezdődött az időszak és egy hónapja jöttünk megint vissza. Sokkal jobban hasonlít a tankönyvi verzióhoz a 2020-as évad.

img_8697_resize.JPG

A monszun eső jellemzően fél órás (kis túlzással) és a nagyon magas páratartalom, a nyáron erősebben melegedő földfelszín idézi elő, ahol meg még hegyek is vannak, ott meg a feláramlás rádob még egy lapáttal. Ezért is szoktuk Sanur parton fürdés közben nézni, ahogy Ubud tűz (vagyis víz) alatt van nap mint nap.

Most is éppen zuhog, bár ez most hosszabbnak tűnik, lehet, hogy jött egy front megint. Megnéznénk az "Időképen" vagy bárhol...de annyira nem erősségük itt a meteorológia. Még nem találtam on-line eső radart, ami működne is rendesen. Plusz, az embereket annyira nem érdekli, hogy tényleg felesleges is lenne erre pénzt költeniük.

img_8727_resize.JPG

Az itteni monszun egyik fele a szokásos délutáni (felmelegszik a felszín, megemelkedik a levegő, behúzza magával a nedves tengeri levegőt, aztán esni kezd) zuhé úgy 3-4-5 körül, és szokott lenni egy hajnal körüli eső is. Ha úgy tervezed az életedet, hogy mindig van benne egy óra tartalék, akkor legfeljebb kicsit leszel vizes. Ha rohanni akarsz mindenáron, akkor meg nagyon leszel vizes. Már csak két-három hónapig kell búvár pipával menni motorozni, és jön a száraz évszak! (a fenti kép készítése után majdnem nem indult el a motor, annyira mélyen állt a vízben, és nem kapott oxigént)

A monszun esők eddigi legnagyobb baja az, hogy a hegyeken leáramló víz magával hozza a "nép szemetét", amit vannak olyan kedvesek szépen ki.....ni az utcára, vagy éppen a ház mögötti dzsungelbe.

img_7779_resize.JPG

Mert régen oda dobták, amikor még organikus anyagokból volt a nagy része, és nem tűnt fel nekik, hogy időközben tele lett műanyag hulladékkal is. A folyókon és csatornákon keresztül ez szépen beömlik a tengerbe, és utána megérkezik a strandok partjaira. Nem is kevés.

2019. januárral hoztak egy törvényt, amiben megtiltották a nylonzacskók használatát a nagyobb boltokban. Elsőre azt vettük észre, hogy nincs otthon zacskó, amikor kellene, pedig előtte minden háztartásban volt legalább egy vödörrel. A jelek szerint ennek egy év távlatában már volt érezhető hatása máshol is.

Tavaly nyáron (január-február) így nézett ki a tengerpart:

img_6700_resize_1.JPG

A vízben meg karcsapásonként haraptál rá egy-egy zacskóra vagy dobozra, vagy két hónapig nem is mentünk be Kuta-Seminyak vizeibe, és a szigeten körbe hasonló volt a helyzet. Egyedül Sanur korall zátonya védett ellene, de ott is jutott bőven a vízbe a jóból. Több hónapon át. Nem volt túl szép.

Az elmúlt hónapban úgy alakult, hogy különböző okokból körbe jártuk a szigetet és meglepődve tapasztaltuk, hogy Kuta partját leszámítva szinte teljesen tiszta volt a víz mindenhol: Amed (ÉK), Sanur (NY), Jimbaran (DNY) és a szomszéd szigeten Nusa Penidán is szinte csillogott-villogott a víz (ez helyi viszonylatban azt jelenti, hogy amikor kifelé jövök, akkor csak egy-két dobozt szedek össze, hogy annyival is kevesebb legyen bent, és a felszínen sem úszik látható mennyiségű szemét). Kuta-Seminyak partja látszólag jó, de ha beúszol úgy 100-200 métert, ott a kuka-sáv...de tizede a tavalyinak.

A sok-sok erőfeszítés, hogy Bali ismét a csodás partjairól legyen híres - annak ellenére, hogy napi 200.000 turista érkezik és másik 200.000 távozik innen repülővel -, talán nem is olyan távoli álom. Egy-egy el nem dobott leveses dobozon és egy-egy kihozott keksz fólián múlik...sokszor egy-egyen.

Persze, amíg Nusa Penidán ez a szerencsétlen idióta az ajtóban:

img_8739_resize.JPG

Amikor elmentem mellette pont, felállt, kisétált a kukák közül, a jobb oldali kukák közé és bedobta az ebédből maradt műanyag dobozt a kukák között hátra, majd visszaült a helyére...tehát energiát fektetett abba, hogy ne felemelje a keze melletti kuka tetejét, hanem felálljon, kijöjjön a napra, és ezt csinálja...addig mit is várunk?

 

Szólj hozzá

Strandok Bali Ubud Sanur