2020. jan 29.

Kobra a gyerek ágya alatt - Bali by Night

írta: chxxx
Kobra a gyerek ágya alatt - Bali by Night

Bali vadállatai között kevés van, ami igazán veszélyes napi szinten, pláne nincs belőlük minden sarkon.

A kisebb - ettől még nem vonzó - kupacba tartoznak az északi partok mentén ezrével úszkáló medúzák (nem mind csíp), meg az 5-10 cm-es pókok. Utóbbiak inkább csak a hegyekben találhatóak meg.

Emellett még említésre méltó az említésre méltó méretű krokodil fajta, ami a szigeten valahol lakik (nem tudjuk hol, de vannak róla szobrok is Ubudban a Majomerdőben). Ezek 5 méteres méretig tetszőleges méretezésben is kaphatók S-től XL-ig. Mikor felsóhajtottunk, hogy milyen szerencse, hogy mi legfeljebb csak a sós vízben leszünk egész nap, akkor veregették meg a vállunkat, hogy sebaj, ez az a fajta, ami alkalmazkodott a lehetőségekhez, és simán kiúszik a tengerre is.

Ettől még, ezek mind messze, és vagy magasan, vagy mélyen laknak. Szóval messze. Az egyetlen ragadozó, ami a városban ránk várhat, az a gekkó, de az meg...a legcukibb állat (korábban részletesebben itt...).

A minap viszont belépett a versenybe egy új játékos is. Besétálva éppen egy kedves barátunk házába Renonban, a ház urát éppen egy gyerek játék karddal a kezében találtam bőszen fel-alá masírozni a medence és a hálószoba között (a képeket tőlük kaptam, de GDPR miatt nem írok forrást :D:D:D). A kérdés tárgya az volt, hogy a 8 éves gyerekük azzal ébredt, hogy "ni, ott egy kígyó". Mire elszaladt a szülőkért a másik szobába, a kígyónak már csak hűlt helye volt. Ami félig jó hír, hiszen de facto nincs ott, viszont felmerül a kérdés, hogy elutazott, vagy pihenget-e a frigó mögött?

A leginkább használható ötletünk az volt, hogy rakjunk ki egy virslit a földre, hátha a kígyó előjön rá és beleszeret, akkor meg az udvarlási fázisban egyszerűen elkaphatjuk.

Mivel nem láttuk sehol, próbáltuk elütni a kérdést azzal, hogy "biztos csak egy sikló volt", mert az otthon mindig működik...és az esetek 99%-ban az is. Később, a biztonság kedvéért kihívták a kígyó-osztagot (valószínűleg kártevő írtás), akik 4 fős különítménnyel és megfelelő piszkáló-fogó botok társaságában érkeztek.

cobra05_resize.jpg

A környező lakások gyermek lakóinak legnagyobb örömére:

cobra04_resize.jpg

A lakás felforgatása után kiderült, hogy mégis kígyó van a palacsintában. Vagyis a szekrény alatt. 

cobra01_resize.jpg

Kis piszkálódás után az állat nyakára került a csipesz és mindenki boldogan távozott.

cobra02_resize.jpg

A befogó ember nevetve közölte, hogy ez egy kobra gyerek, vagy - a mérete alapján inkább - tini. Nem értek a kígyókhoz túl sokat, de ha már harap, nem mindegy, hogy ihat-e alkoholt jogtisztán, vagy nem?

Bali 35 rezidens kígyójából 34 él a szárazföldön, és ebből 6 veszélyes az emberre. Az első mindjárt a királykobra, ami a maga 3-4 méterével és 6 kg súlyával egészen közelről is egészen jól látható és halálos a mérge. A második helyen a gyűrűs nyakú köpő kobra van, aki 2 méterre is el tud célozni, és a maradandó vakságig bármire képes. Majdnem olyan veszélyesek, mint:

Annyiban egyébként nem tévedtünk nagyot, hogy a királykobra valójában egy egyetlen fajból álló sikló család tagja, és nincs köze a kobrákhoz biológiailag. De a szájhagyomány elkeresztelte, hát kobra lett.

A történet mondanivalója: ha egy dzsungel mellé mész pihenni, szembe fognak jönni a lakók is. Dakota közmondás! :-)

Szólj hozzá

Érdekességek Bali