2019. jún 24.

Boldog Karácsonyt Baliról!

írta: chxxx
Boldog Karácsonyt Baliról!

Három napja volt az év legrövidebb napja, vagyis a "téli napforduló", június 21-én. Ekkor a legalacsonyabb a Nap sugarainak beesési szöge az egész év folyamán. A balinéz emberek ilyenkor kicsit szorosabbra húzzák a kabátjukat (amit a motorozás miatt meglepő mennyiségben viselnek is), felvesznek még egy réteg kötött kesztyűt (amit szintén viselnek), és isznak egy forró teát a parton (ebben nem vagyok biztos). Igaz, ők általában véve is kb. ennyire szeretik a napsütést:
img_6275_resize.JPG

Ebből az következik, hogy ma az év második felének 6. hónapjában vagyunk, és annak 24. napján, ami Karácsony napja, nem-e! Szóval, sok szeretettel kívánok mindenkinek Boldog Karácsonyi Ünnepeket! :-) Ha a Bibliát a déli féltekén írták volna, erre a napra esne az ünnep...persze, akkoriban halvány fogalma sem volt senkinek ott fent, arról, hogy emberek élnek itt lent.

Az elmúlt egy-két hétben már nem kellett esténként bekapcsolni sem a légkeverőt, sem a légkondit. Hovatovább, fel kellett vennünk estére ruhát is...szokatlan érzés. Egészen addig fajult a helyzet, hogy a lepedő alá is be kellett bújni! A hajnali legalacsonyabb hőmérséklet leszökött 19-22 fokra, a nappali meg...na, a nappali meg nem ment sehova, maradt 28-30 fok, árnyékban.

A héten csináltunk mákos gubát, a fél éve széfben tartott (nekem csak ne lopja el senki!) egy zacskó import mákból, aminek az értéke számunkra megegyezik az aranyéval. Nos, most már tudjuk, hogy milyen ízek, aromák és illatok hiányoztak az életünkből az előző 10 hónapban. A vacsorára vendégül látott szlovák kislány is mondta, hogy náluk a 'bobelki c makom' néven ismert a mi gubánk, bár ők kicsit szárazabban csinálják és sütőben, meg a tésztát is sütik, nem kifliket mészárolnak halomra, mint mi. Most arra nem is térek ki, hogy nyugati hatásra hogyan kötött ki az elmúlt évtizedben a vanília öntet a rosszabb gubákon, de a guba akkor is guba! Éljen, aki kitalálta!

santa06.jpg

Mivel már 15 éve futkározunk otthon decemberben fürdőruhában a Mikulás Kocogásokon, három éve pattant ki az ötlet egy barátnőnk fejéből, hogy milyen unalmas az északi féltekén ismert hideg-havas karácsony, meg kellene ünnepelni ugyanezt a déli verzióban is. Ennek fényében van most otthon, egy baráti összejövetel keretében, 3. alkalommal a hírhedt Nyarácsony Ünnepe, amikor átéljük a meleg éghajlaton élők problémáit a 30 fokkal és a télapó sapkába izzadt homlok problémáival együtt, alkalmanként beiglivel, karácsonyfával és szaloncukorral (ha még nem ettük meg mindet januárban).

photo_2017_06_23_19_34_56_resize.jpg

Szóval, a kereszt-kulturális nemzetközi ökomenikus értékeket teljesen szem előtt tartva: Kellemes Karácsonyi és Nyarácsonyi Ünnepeket kívánunk!

Szólj hozzá

Érdekességek Bali