2019. feb 04.

A Női Föld Disznó Éve 2019 - Kínai Új Év - Bali

írta: chxxx
A Női Föld Disznó Éve 2019 - Kínai Új Év - Bali

Indonézia egy szerencsés ország. Annyi hatás érte, hogy már meg sem lehet lassan különböztetni az eredetit a nem eredetitől. Lassan második hónapja tartanak az ünnepségek, pedig csak egy dolgot ünneplünk: vége a hidegnek, jön a meleg és az új termés, a "megújulás/feltámadás/kikelés"! Már csak az a probléma, hogy nagyon más-más égöveken alakult ki mindez, és kötött ki egy apró szigeten.

Függően attól, hogy egyes vallások és népcsoportok mennyire erőszakosan közlekedtek a környéken jobbra-balra, a szokásaik nyomokat hagytak. Indonézia tradicionálisan hindu/buddhista vallású volt, egészen addig, amíg a 14. századi iszlám hódítás (ma 87%) az egészet meg nem semmisítette (és űzte a kevés maradékot Balira - 2,5%), majd jöttek a holland hódítók, akik meg aztán teljesen mást gondoltak mindenről (10% keresztény-szerű maradt), és végül a gazdasági hatalmi helyzet változásával befutott Kína is...mindenhova. Márpedig, ahova Kína be akar futni, oda be van futva.

2003-ban az innen származó osztálytársam mesélte, hogy a 2005-ös kezdetű textil embargó megszüntetése Kínából azt fogja eredményezni, hogy a családi vállalkozásuk, 35.000 alkalmazottal (a teljes MOL kb. 12.000), megy a kukába. Semmilyen módon nem tudnak ár harcot folytatni a sárgák ellen. Nem is tudtak. Még házi dolgozatot is írtam róla :-).

Na szóval, kezdtük azzal, hogy Karácsonykor mindenki Merry Christmas and Happy New Year-ezett (2018), és piros sapik voltak az alkalmazottak fején. Aztán jött egyből a balinéz (hindu) Galungan és Kuningan (kb. Mindszentek) két hete, amikor megint nem dolgozott senki, majd kis pihenővel érkezik holnap A Disznó Éve, vagyis a hivatalos Modern Kínai Naptár szerint holnap van 2019. 01. 01., és amúgy a történelmükben a 4716. év eleje érkezik most el. Most ne menjünk bele abba, hogy a periodikus kínai naptár, a 210 napos Bali naptár és a Gregorián 365-ös hogyan nem illeszkednek egymáshoz.

Még szerencse, hogy Hanukkah itt nem játszik annyira, így a közelgő 5780. új évvel nem kell annyira bajlódjanak (a nyilvántartott 1 zsinagóga és a 20 darab hívő), meg az 1442-ik iszlám Új Év is csak augusztusban volt/lesz, valamint az 1941. Bali Új Év is csak március 7-én ér ide. Másképp sosem dolgozna senki :-). Így is csak alig teszi. Indiában csak a mi 2019-ünkben ünnepelnek vagy 15 féle új évet a tamiloktól az államig mindenki mást. Képzeljétek el, milyen feladat csak erre Windows órát írni! :-)

Az Indonéz jogszabályok megkövetelik, hogy a személyi igazolványon legyen megjelölve a 6 vallásból az illető sajátja...hmmm...a történelem viharjai azt mutatták, hogy ez nem mindig egészséges.

Made in StarbucksStarbucks Year of Pig

A kínai új év az új Holdtól a teli Holdig tart, vagyis 15 napos ünnep. Rakétás-gyújtogatós alapjai vannak, amivel a régi rosszat szeretnék elűzni az emberek, illetve sárkányokat kergetnek, ünneplik a fény eljövetelét és családi körben nagyokat esznek (tisztára Karácsony+Új Év kombo). Mától kezdődik a Föld Disznó éve (de Új Év csak holnaptól van). Már a Starbucks kártyámon is ez van rajta. Ahol két hete még Hallelujah szólt, ott most szerencse-malacok kergetik el az ó évet! Ugyanazzal a forró csokival és mandulás croissant-nal - szerencsére!

A Disznó a 12 kínai jegy utolsó darabja, ő zárja a sort. A jegyen belül még meg vannak különböztetve az alap-elemek szerinti típusok, ami alapján idén a Föld Disznó éve lesz, mi több, mivel a Föld a Yin-Yang szerint női energia, a teljesen pontos verzió: Női Föld Disznó Év. A disznók a harmadik legnépesebb tenyésztett állat (csirke, marha) közel 1 milliárdos létszámmal. Szorgos, nyugodt, érzelmes, az életet élvező, ám önrombolásra képes fajról van szó, amit jól láthatóan örököltünk is tőlük, a sok száz más genetikai jegy mellett.

Kína is jó nagy ország volt annak idején is, hogy az egyik fele teljesen mást gondoljon, mint a másik fele. Jelenleg is van legalább 4-5 különböző év számítás, Új Év napja számítás és hasonlók, noha az ország már elfogadta a közös dátumot, amit a nemzeti TV is közvetít.

Szexi design alma az ABC-benBali új évi alma

Az teljes ünnepség 15 napos, evés-ivás, lakás takarítás, beltéri és kültéri ünnepségek, a szerencsét hozó istenek figyelmének magunkra vonzása (rakéta), és a rossz szellemek elűzése a fő program, jelentős mennyiségű alkohol elfogyasztása közben. Kinti partnereink mondták, hogy ilyenkor nem illik 1 üveg piával menni, egyből 2-t kell adni ajándékba. A 15. napon jön Valentin Napja (helyi verziója), amikor rájuk tör a romantika, ha már a tavasz fényeivel együtt az ennivaló úton van végre.

Mire majd mindennek vége lesz - valamikor március közepe körül -, akkor tuti elkezdődik a munka, hogy a téli hónapokban felhalmozódott műanyag szemetet végre valaki betakarítsa és felkészüljön a Sziget a júniusi turista özönre :-).

Szólj hozzá

Érdekességek Indonézia Bali