Halpiac és helyben sütés - Jimbaran, Bali
Ha ettetek már jó halat, meg polipot, no meg rákot... Nos, sok helyen ettem már, de például a polipról (kalmár) alkotott képem itt teljesen megváltozott. Hihetetlen, hogy milyen finom is tud az lenni! Máshol a legfinomabban elkészített dög is rugalmas volt, ha nem pont rágós. Ez meg itt puha, omlós, finom...isteni...
Ettünk már halat Balin szép, városi étteremben (árak 2 főre: 500e-1M IDR körül), tengerparti étteremben (300-600e), tengerparti késdobálós kisütős helyen (140-200e)...és régóta terveztük, hogy elmegyünk a város másik végén lévő jimbarani halpiacra, de valahogy eddig sosem sikerült. Az esetek többségében a Sanurban található késdobálósban kötöttünk ki, mert ott a frissen fogott, jegelt halakat az orrunk előtt sütötték meg, finom sült krumplival, közvetlenül a napfényes parti homokban fogyaszthattuk, és azt gondoltuk, innen már nincs tovább! Van, de még mekkora lépésekben!
40-50 perc motorozás után (a ma legmagasabban álló nap alatt) megtaláltuk az 5-6 fémbódéból álló, jó alaposan elrejtett Jimbarani Halpiacot. A nap első sugaraival futnak be az éjszakai portyázásról a bali stílusú színes csíkos, oldaltámaszos halász-ladikok, és megkezdődik a sziget éttermeinek ellátása friss áruval aznapra.
A halak szaga egészen más, amikor frissen úsznak ki a partra. Még az előzetesen az orrunkba dugott papírzsepkendőkre sem volt szükség :-). Rengeteg ismeretlen állat vigyorgott ránk a jegelt pultokról, makréla, mahi-mahi, lazac (az nem volt, ez volt a beugratós kérdés), szardínia, rákok, polipok, homárok és most már talán fel is ismerem őket.
Ha körbe sétálva ráböktünk az összes ebédre szánt eledelre, majd azokat megkaptuk egy-egy zacsiban, más dolgunk nincs is, mint kisétálni a partra, és a kis étterem szakácsait megkérjük, hogy süssék meg friss szerzeményünket. Szenzációs élmény egy vadászatról megérkezve megpihenni a napon, míg a szakácsok dolgoznak :-).
Ennél már csak az árak néznek ki jobban. Amit a másik parton megkaptunk 15e / 10 dkg áron, az itt 4e / 10 dkg. Azért már mindenképpen megérte az út! Összesen 200e IDR (4.000 forint) áron ettünk 1 kg halat, fél kg nagyméretű rákot, és fél kg szintén túlméretes polipot, rizst és üdítőket. Ez az a hely, ahová vissza kell térnünk! Meg nektek is! (ha szeretitek a tengeri hamikat)