2021. már 16.

Amikor már nincs mit lezárni, lezárnak mindent IS...Nyepi ünnepe

írta: chxxx
Amikor már nincs mit lezárni, lezárnak mindent IS...Nyepi ünnepe

Először mókás csendben töltöttük Nyepi ünnepét két éve. Aztán 2020-ban a Csend Napja már az azóta is tartó kényszer csend előestéje volt, amikor a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy ha egy napot otthon bír maradni a nép, akkor tud heteket is akár. Idén meg pont a szülinapom és március 15. közé befékezve ma élveztük egész nap a csendet...majdnem.

A Nyepi egy hetes, hindu eredetű ünnepség sorozat, közel 2000 éves (i.sz. 78, a Saka dinasztia honosította meg Balin, azóta számozzák párhuzamosan a Gregorián naptárral), tehát akkor találták ki, amikor Európában a Jézussal kapcsolatos történeteket. Nyilván, az vesse az első követ, aki még sosem csiszatolta ki a csizmáját egy este, hogy másnap reggelre hátha tele lesz sok csokikával!

Vallás ide vagy oda, mindenkire érvényes: egy nap csend, közlekedés, reptér, hajók, éttermek, boltok és minden nélkül. A régi szép időkben simán szerveztek utazási irodák erre a napra vissza-utat, és csodálkoztak, amikor nem volt nyitva a reptér (mindig köss utazási biztosítást :-)). Ilyen volt az "autópálya" egy régebbi szállásunk előtt ezen a napon...ki gondolta volna akkor, hogy később egy átlagos hétköznap is nézhet majd így ki?

img_7124_resize.JPG

Az ünnepség elején a Melasti rituálé alatt a fő templomokban imádkoznak a gonosz szellemektől történő megtisztulásért, elviszik a kegytárgyakat a tengerhez megtisztítani, az utolsó előtti napon betolnak egy-két élő állat áldozatot, mert anélkül nem rituálé a rituálé, végül este a turistákat vonzó Ogoh-ogoh fesztivál keretében megmutatják a rossz szellemeknek (Buta Kala), hogy milyen rossz lesz nekik, ha meggyújtják őket. A vírus miatt már tavaly lefújták az ünnepséget, ezért az egész szigeten máig lehet látni közösségi épületekben félre tett, félbe hagyott szobrokat. Ők ezt az évet is csendben töltik majd, elzárva a világtól...de így nézett ki régen:

img_7119_resize.JPG

És ezzel veszi kezdetét az új Saka év, a Csend Napjával, Nyepivel: Reggel 6-tól másnap reggel 6-ig tart, négy fő pillére: nincs fény/tűz/áram, nincs munka, nincs utazás és nincs ön-szórakoztatás. Egy napra megszűnik a város folyamatos háttér moraja, a kakasok végtelen kukorékolása elhallatszik a sziget egyik végéből a másikba. Ha kitekerném mondjuk a nyakukat, az munkának vagy ön-szórakoztatásnak számít?

Előző este a helyi közösségek kiöltöznek és összejönnek egy közös imára, majd az utcákon robbantgatni kezdenek és dobolni, hogy felriasszák a gonosz szellemeket (majd elégessék a hatalmas Ogoh-kat), majd amikor már jól fel vannak zavarva, már csak arra kell vigyázni, hogy nehogy vissza jöjjenek. Ezért kell egy napig csendben maradni...mert a rossz szellemeket vonzza a zaj...bizony. A munka ezek szerint vonzza a gonosz szellemeket, és kerülendő náluk. Ez sokmindent megmagyarázott rögtön. Reméljük, hogy sem a Gladiátor, sem a Shark Tank nem volt annyira hangos, hogy megszálljanak minket!

Korábban erre napra még az Internetet is lekapcsolták, de a jelek szerint a pandémia alatt ezt nem merték bevállalni, úgyis eleget vannak az emberek elzárva már. A rendőrség és a katonaság kint van az utcákon és biztosítják a csendet. Egyik helyi barátunk mondta a héten büszkén, hogy beválasztották a Pecalan-ba (kb. polgárőrség) és mennek bíságolni. Cangguban, ahol a fehér nép lakik, egy nap alatt 20-30 millió forintnyi helyszíni bírsággal szokták zárni a napot. Azok a turisták, akik se sisakot, se maszkot nem viselnek a motoron, nem biztos, hogy pont ma akarnak otthon maradni, viszont az amúgy nemlétező szabályok egy napra keményen tartják magukat.

Nyepi legnagyobb látványossága ma éjjel érkezik. Ha nem felhős az ég, akkor a teljes fényszennyezés hiánya miatt látni fogjuk az összes Starlink műholdat #greetingsfromMusk, a Magellán Ködöt és a Hajó csillagképet is. Mivel még az esős évszakban vagyunk, van rizikó, hogy csendben fogunk semmit sem látni. (Utólag kiderült, hogy este 8-kor jött a vihar, de egy barátunk kicsit arrébb ezt lőtte egy régi fényképezővel...butyiful)

00c76f00-b2ac-42e1-8635-5a72ff49df9d.jpg

A Csend Napja után egy nap jóga/meditáció nap következik, ahol a hithű helyiek 24 órát meditálnak és keresik az egyensúlyt a természettel. Az ötödik nap Ngembak Agni, a tűz újra gyújtásának rituáléja, amikor az emberek megbocsájtanak egymásnak és békét kötnek. Végül a Dharma Shanti rituálé zárja a hetet, amikor már szabad tüzet használni, szabad ünnepelni és ősi írásokat felolvasni a többieknek. 

A Nyepi ünnepek célja az egyensúly megkeresése a természettel, a békesség megtalálása, és a szerzett karma megtisztításával az esetleges kiszállás a Samsara-ból (az élet örök körforgása) a megvilágosodáson keresztül (moksa). Ezzel kezdetét veszi a Saka naptár új éve, szám szerint az 1943-ik...tehát idén nevezik ki dr. Josef Mengelét Auschwitz élére, Dr. Hevesy György kémiai Nobel-díjat kap (a 10 magyar egyike), veszíti el Németország a Kurszki Csatát, majd döntik el Teheránban az 1944-es Partraszállást, az Overlord Hadműveletet...sűrű évnek nézünk elébe. Happy Nyepi!

Szólj hozzá

Érdekességek Bali COVID-19