2020. feb 20.

Öt Új Év egy évben, néha hat - Bali vallásai

írta: chxxx
Öt Új Év egy évben, néha hat - Bali vallásai

Most szerdán volt az év harmadik Új Éve Balin, és már csak még három van hátra idén.

Csoda, hogy sosem dolgoznak? Ha csak azt veszem, hogy a mostani ünnepség közel két hétig tart mindennel együtt, hamar elmegy az egész év, nem?

Mik is történtek eddig?

Január 1. a Gregorián naptár 2020. évének első napja vala. Ezt eddig tudja mindenki, és előtte este ki is lövi az összes rakétáját az ügy érdekében, valamint lencse főzeléket és sült malacot karmol be az arcába. Aztán egy évig csend. Na, itt nem.

Január 25-én rögtön ránk csapott a Fém-Yang-Patkány Éve, a kínai éttermek tele voltak, szintén kis tűzijátékozás, és a Corona vírus elérte a 2000-es fertőzés számot, ami miatt az új évi ünnepséget meghosszabbították egy nappal, hogy az emberek otthon tudjanak maradni.

Eljöve ez a hét, melyen Galungan ünnepét ülik Balin a Pawukon naptár szerint, ami egy jávai-balinéz naptár fajta. Örök móka témája, hogy 210 napos, amitől az ünnep mindig szerdára esik (ez a matek már csak ilyen), viszont felveti azt a kérdést, hogy tegye fel a kezét az a nép, aki nem ismerte fel 20.000 év alatt, hogy a Nap körül 365 nap körüli idő alatt megyünk körbe, és ennek van valami hatása a természetre és a terményekre! Igeeeen, ők. Egész hétre minden napra meg van szabva, hogy mit kell sütni-főzni, kit kell meglátogatni, vagy hol kell összejönni egy nagy gamelan partira. Ha ebből a hétből kifutnának, jön Kuningan ünnepe, mindig 10 nappal Galungan után, ami lezárja a rossz szellemek elűzését és a lélek megtisztulásának rítusait. A Pawukon naptárban egyébként 10 hét fajta fut egymás mellett párhuzamosan, így minden napnak van 10 fajta neve egyszerre. Szerintem ezzel el is megy az általános iskola első két osztálya.

Egy balinéz naptár...nem tudom mi micsoda rajta...:

balinese-calendars-far-horizon-1.png

Kis érdekesség ebből eredően: a Tumpek nevű ünnep csoport. Ez akkor következik be, amikor egy napra esik a hét napos hét hatodik napja és az öt napos hét ötödik napja. És még mi panaszkodunk a vándorló ünnepek miatt!

Szóval, itt tartunk ma, három új évi ünnepségen túl.

Vár ránk március 25-én Nyepi, ami a hindu eredetű Saka naptár hozománya, és egy nap teljes csenddel ünneplik. Se autó, se reptér, se internet, csak otthon ülsz és elmélkedsz.

Augusztus 19-én belefutunk az iszlám új évbe, amit az ország 95%-os többsége alapvetően ünnepel. Ez sem egy egzakt ünnep, az iszlám hívők egy része így határozza meg, egy másik része meg úgy. Például, befolyásolhatja az is (egyesek szerint), hogy mikor látható az új Hold. Mármint, fizikailag. Ha aznap felhős az idő, akkor mondjuk inkább másnapra esik éppen. Nyilván ezt is meg kell majd ünnepelni jó alaposan!

Most azon gondolkodik mindenki, hogy mi lesz a hatodik új év...tra-ta-ta-taaaaaam:

Galungan v2.0: szeptember 16-án lejár ismét 210 nap, ezért 2020-ban két darab Pawukon új évet ünneplünk (két hétig) Bali szigetén. Ha ezen a földdarabon nem lenne ennyi erőforrás, hogy csak fel kellett nyúlnia a helyieknek a fára és volt kaja, szinte biztos, hogy már régen kihaltak volna. Másrészt, nyilvánvalóan ezért találtak ki maguknak ennyi ünnepet és okot/kifogást, hogy összefussanak szórakozni a barátokkal és rokonokkal. Még szerencse, hogy az alkohol jellemzően tiltva van, másképp egész évben mindenki azon gondolkodna, hogy hova tűnt az előző évtized ilyen hirtelen!

Már alig várjuk, hogy ismét kinyissanak a hivatalok és lehessen menni megbeszéléseket szervezni velük :D. BOLDOG ÚJ ÉVET!

Szólj hozzá

Érdekességek Indonézia Bali