2019. sze 23.

Börtönbe azzal, aki házasság nélkül szexel! - félhírek Baliról

írta: chxxx
Börtönbe azzal, aki házasság nélkül szexel! - félhírek Baliról

Múlt hét óta rettegésben élnek a turisták Balin...vagy röhögőgörcsök között. Egyelőre nehéz eldönteni.

A hír a következő, kicsit bővítve: a muszlim többségű Indonézia parlamentje azzal foglalkozik éppen, hogy a jövő héten szavazásra kerülő törvény alapján betiltsa a házasságon kívüli nemi életet (is), és jelentős börtönbüntetéssel jutalmazza a tettet. >> BBC cikk angolul

Erre nyilván a sajtó (szokása szerint) és az összes félrészeg turista felhördült. Mi is rögtön azon gondolkodtunk, hogy akkor bérelni kell majd még egy lakást :-). Akkor lehet, hogy az egész csak a vendéglátó ipar fellendítéséről szólt?

A hír igaz, valóban van egy tervezet szavazás előtt, amiben a következő dolgokat bűnténnyé emelik és börtön jár értük:

1) nem szabad szidni az elnököt/alelnököt/vallást/zászlót (1 év),

2) nem szabad házasságon kívüli nemi életet élni (1 év),

3) együtt sem lehet lakni házasságon kívül (6 hónap),

4) önkéntes abortuszt is tilos végezni (4 év).

A valóság: még ha meg is szavazzák ezt, a turista övezetekre valószínűleg nem fog vonatkozni, ahogy a muszlim alkohol tilalom sem vonatkozik Balira. Ahogy az közismert, Allah úgysem lát minket a repülőgépen, vagy Európában, tehát simán lehet, hogy Balin sem fog.

A szomszéd országokra kitekintve, idén hozott a Brunei Szultánság egy szintén vitatott törvényt, amiben az azonos nemű kapcsolatot halálig tartó kövezéssel jutalmazzák. Ha ezt bevezetnék itt Ubudban, nem lenne elég kő? :-)

Az eddigi gyakorlatban is az a helyzet, hogy a bérelt szállásokon általában van egy "házirend" kifüggesztve, amiben már most is benne van, hogy "csak olyan párok lakhatnak egy szobában, akik házasok". Szóval, mi sem lakunk egy szobában, csak véletlenül ugyanott tartjuk a ruháinkat és a fogkefénket. De ez Bali, a szabadság szigete. A többi részén az országnak még másabb a helyzet.

gettyimages-2533649-594x594.jpga kép illusztráció - indonéz egyetemista lányok

Jáván (és máshol is) a házigazdánk elmesélése alapján olyan szállások vannak, ahol külön vannak a fiú meg a lány szobák. Ez azt eredményezte, hogy amikor hajnalban emberünk felkelt sportolni, akkor szinte minden lány szobából valamilyen érdekes okból kifolyólag fiúk kezdtek el haza szállingózni napkelte előtt, mint egy átlagos budapesti kollégiumban...hogy Allah meg a rendőrség ne lássa, hogy mi történik. No, ebből van 248 millió ember, balin csak 5m helyi lakos meg az évi 5-10m turista, szóval nem mi vagyunk igazán kitéve ennek a szabálynak.

muslim-headgear-1.jpghttps://nationalpostcom.files.wordpress.com/2015/10/muslim-headgear-1.jpg 

Ja, azt tudtátok, hogy a fenti képen látható viseletet azért találták ki, hogy a férfiak - szegénykék - ne legyenek kitéve annak a késztetésnek, hogy meg kelljen erőszakolják a szépen kinéző lányokat a táborban? Jellemzően 12 éves korukban kapják meg a lányok ezt a kötelességet. Fő a megelőzés! Lassan kellene egy olyan vallást csinálni, ami nem ellenkezik teljesen az emberi természettel :-), nem?

Az is eszembe jutott, hogy akkor a reptérre lehetne csinálni "jegygyűrű bérlő standot", meg az érkezéskori vízum mellé egy érkezéskori átmeneti esküvői szolgáltatást, hogy a kedves turisták, akik elfelejtették magukkal hozni a házassági anyakönyvi kivonatukat, azok mégse kelljen több hotelszobát kivegyenek. Teljesen logikátlan lenne, nem? Megjegyzés: az indonéz személyi iratokban szerepel a vallás és a házasság ténye is, szóval az ő oldalukon amúgy megvalósítható az ellenőrzés.

A lényeg a lényeg, ha két év múlva erre jársz, és tovább szeretnél maradni 6 hónappal, ingyen szállás és étkezéssel, akkor van megoldás! :-)

Szólj hozzá

Érdekességek Jakarta Indonézia Bali