2019. júl 02.

Világcégek másolása Keleten - Indonéz módi

írta: chxxx
Világcégek másolása Keleten - Indonéz módi

"Köztudott tény", hogy keleten - különösen Kínában - mindent lemásolnak és "ellopnak". Üzletet, tudást, szabadalmat...mindent. Pedig nem is. Na jó, kicsit.

Na jó, néha nagyon is. Volt 20 éve, több partnerrel közösen, egy pálinka gyárunk Peking mellett. Nagy, közös pálinkázások (engem kivéve), szerződéses kiabálások és kézrázások után elindult a beruházás, kiutaztak a főző gépek és az emberek megépíteni a berendezést, aztán jött a nagy nap. Ami elmaradt, mivel a mérések alapján a végtermékben ólom volt. A csövek szétszedése, és átnézése után az első magyarázat az lett, hogy a "népi kohók" idején a "nagy elvtárs" parancsára annyi házi kemence üzemelt a környéken, hogy azokból bemosódott a földbe a nehézfém, és a gyár vízforrása ezért nem megbízható.

Fél év engedélyeztetési várakozás után végül az lett a döntés, hogy a helyi partner kivásárolta a magyarokat, akik boldogan kapták meg a befektetett pénzüket. Aztán másnap hirtelen megjavult a víz. Buddhai csoda...vagy mit imádnak ott...nem? De száz számra lehet hallani ezeket, kezdve az Abidas-tól a lemásolt Omega karórákig.

A másik oldalon egyébként sokkal egyszerűbb a dolog. A kínai jogi-erkölcsi rendszerben a tudás köztulajdon. Így annak ellopása sincs értelmezve. Ha te jobbat tudsz előállítani valamiből, akkor csináld, mert azzal végül is mindenki közös érdekét segíted. Ez látszólag nagyon demokratikus, de ha jobban bele gondolunk, akkor a célja az, hogy "te csak ne találj ki olyat, amivel a hatalmat gyakorlókat esetleg sarokba tudod szorítani holmi jogi biztonságból". Vagyis, ami közös, azt ellopni sem lehet.

Indonéziában vannak hasonló tendenciák, bár a holland behatásra azért rend van. Plusz, van, ami nem is annyira lopás, mert hasonlót csinálni szabad, pizzát is sütnek minden sarkon, aztán mégis különbözik mindegyik. Gondoljunk csak bele a Coca-Cola, Pepsi Cola, Sztár Cola, Tesco Cola, Cola ízű ital és társaiba (bár az utolsó négyről el nem tudom képzelni, hogy minek vannak :-)).

No, bemutatom az itteni kedvencünket, ami mindig mosolyt csal az arcunkra utazás közben. Vallási okokból (ha más nem, állatvédelemre egészen jók a vallások) az ország hol ezt hol azt nem eszik, de egy dolgot tuti: a csirkét. Csirke tuti nem lennék itt.

img_7539_resize.jpg

Ebből az a gondolat jön, hogy a KFC gigantikusan ideális helyzetben lehet itt, nem? És van is, amúgy. Kivéve, hogy ezt mások is észrevették, és úgy döntöttek, hogy nem akarnak fizetni holmi franchise díjakat meg ilyesmit. Az eredmény látványos: KFC, JFC, ACK, CFC, Go Chicken, Rocket Chicken...meg amit még nem vettünk észre :-)...és persze, a McDonald's is árul rántott csirke + rizs menüt.

A JFC még a Sanders ezredes - katonás (KFC alapítója) mintát is lemásolta:

img_7459_resize.jpg

Üdvözlünk Indonéziában :-)...meg úgy általában Távol-Keleten (mínusz Japán).

Szólj hozzá

Érdekességek Indonézia Étkezés