2021. júl 05.

Így kaptuk el a COVID-ot - és sétáltunk fel-alá vele

írta: chxxx
Így kaptuk el a COVID-ot - és sétáltunk fel-alá vele

Hol volt, hol nem volt, másfél évig kibírtuk Balin vírusfertőzés nélkül, pedig nem kimondottan kapkodtunk a védekezéssel. Jó, nem ettünk egy tányérból a balinézekkel, de más turisták és helyiek között azért forogtunk napi rendszerességgel, és időnként a "környékünkön" lettek betegek emberek.

Mivel lassan vissza akartunk térni az Őshazába, vettünk egy korlátlan Airasia repjegyet, hogy megnézzünk még "pár szigetet" a 17.000-ből. Na jó, valójában kettőre akartunk elmenni: Szumátrára az orángutánok közé, és Jávára Boroburdur templomba. Az elsőt végül mi is veszélyesnek tartottuk és kihagytuk, maradt Yogyakarta és Borobudur.

img_0637_resize.JPG

Ahogy az lenni szokott, eleinte jól indult minden. Repülővel út Surabaya-ba, Bromo vulkán megmászása, a Színes Negyed megnézése Malang-ban, végül felpattantunk a vonatra (ami szép volt, tiszta, és folyamatosan takarították is...nem az otthoni állapotok jutottak róla eszünkbe), és 6 óra után megérkeztünk Yogyakarta (v. Jogjakarta) városba egy sűrű vasárnap délután.

img_0642_resize.JPG

A belváros a vírus helyzethez képest tele volt, kirakodó árusok mindenütt, a főutca lezárva és sétáló-utcává alakítva, a sarkokon nénik sütöttek saté-t (nyárson sült húsok), és sok - a helyszínről nézve - vidéki turista érkezett a hétvégére (mert másnaptól meg üresebb lett). A szálloda szép, tiszta, a város tiszta, az embereken maszk, mi rossz történhet?

A matekot utólag visszanézve, nagyjából az első este kaphattuk el a COVID-19-et...szóval, bármi is történhetett. Hogy mikor pontosan? Ki tudja. A saté-s néni? A Starbucks? Csak úgy az utcán? Esetleg a szállodában reggeli közben? Nyilván, fogalmunk sem volt róla. A nagyobb probléma viszont az volt, hogy a rendszernek sem.

Mivel összesen 10 nap alatt 2 repülő és 2 vonat utat terveztünk, ezért minden alkalommal külön-külön csináltattunk Covid teszteket. Indonéziában a mai napig 4 féle tesztből lehet választani, ami a feltétele a felszállásnak hajóra, vonatra, repülőre, buszra: az otthon is használt PCR, antigén és vércsepp teszteket, valamint egy GeNose nevű tesztet, ami 5 perc alatt a lélegzetből vett mintát elemzi. Minden reptéren és pályaudvaron üzemelnek. Ugyanúgy, ahogy minden bejáratnál kint vannak a testhőmérséklet mérő gépek is. A PCR teszt 1 nap alatt készül el és 26e forint körül van, a GeNose meg 600 forint. Logikus választásnak tűnik.

img_0608_resize.JPG

5 nap után ismét teszt, majd felszálltunk a vonatra Surabaya felé. Itt már eléggé nem éreztük jól magunkat, de tekintettel a friss tesztünkre és a folyamatos 36.0 fokos mérésekre, csak azt feltételeztük, hogy valami gyomorrontásunk van.

Megérkezve a hotelbe, ismét egy 36 fokos eredmény az ajtóban, és már mehettünk is fel a szobába. A következő 48 órát az ágyban fekve töltöttük a 17. emeleten a kiváló kilátás helyett a teljesen besötétített szobában.

img_0693_resize.JPG

Az óvatosság kedvéért nem engedtük be a takarítókat sem, pedig 3-4 óránként jöttek volna szívesen. Mivel Gabinak hasmenése volt, nekem meg az sem, még mindig úgy tűnt, hogy csak a gyomrunkkal van baj. Reggelire nagyjából teát meg narancslevet tudtunk csak inni, pedig vagy 15 szakács ontotta a fogásokat (#afranc). Végül eljött a nagy nap...felengednek-e minket a gépre Bali felé, vagy nem?

A reptéren ismét GeNose teszt: negatív, hőmérséklet 36 fok. Akkor jó, irány haza. Hétfőn jött a "megerősítő láz", ami az immunrendszer visszatesztelésének 1-2 napja, menetrendszerűen felment a lázunk (végre volt nálunk is lázmérő) 39-re és vissza, aztán nyugalom, elmúlt!!!

Az első furcsaság az volt, amikor reggel ittam egy üvegből, és édeskésnek éreztem a tiszta vizet. Fura, de sebaj! Aztán elmentünk egy kínai étterembe, és a "csípős-savanyú" leves íze olyan uncsi volt ahelyett, hogy könnyekig hatódtunk volna tőle. Még ezt is betudtuk furcsa véletlennek. A végső döfést az adta, mikor Gabi megkért lefekvés előtt, hogy kenjem be a vállát Vietnami Balzsammal (Tiger Balm), amit szerintem mindenki ismer szagra messziről. Bekentem, és egy nagy semmit sem éreztem belőle. Huppsz....akkor Covid-unk lehet! Gyors teszt a fahéjas, borsos és chilis fűszeres dobozokkal, pont ugyanolyan volt mindegyik. Jippiájé!

Másnap rohamtempóban bementünk a legközelebbi klinikára, mondtuk nekik, hogy kérünk egy PCR tesztet. Néni megérkezett a hazmat ruhában, bedugta az ecsetet az agyunkig, majd fél óra múlva hozta a papírt, hogy "pozitív", és menjünk haza úgy 2 hétre karanténba.

Innen indult az igazi izgalom (ami még most is folyik), ugyanis ez 8 nappal volt azelőtt, hogy felszállna a gépünk hazafelé, és Gabinak lejár az utolsó vízuma is. A megújítás akár 2 hétig tart, eddigre viszont a hétvégét is számolva már csak 5 napunk maradt. Vészjelzés leadása következett a Jakartai Konzulátusra, és segítség kérés. A gépezet villám tempóval beindult, a Konzulátus beszélt a Külüggyel, mi meg bementünk a renon-i Bevándorlási Hivatalba.

Röviden elmondtuk a határidős problémánkat, mire a néni mondta, hogy adjunk be új vízumot. Mondtuk, hogy mire megkapnánk, már nem biztos, hogy itt leszünk, mert (és mutattuk a teszt papírt) nem tudjuk meddig leszünk pozitívak. Filmre kellett volna venni a tempót, ahogy a pult mögül mindenki elmenekült a "pozitív, pozitív" kifejezést kiabálva egymásnak (vagy három maszk és egy üvegablak volt köztünk). Az ügyintéző vastagon be is kente kézfertőtlenítővel a kesztyűjét közben, és hívták a főnököt. Ő elmondta nekünk, hogy ők nem hoznak ilyen döntéseket, csak Jakarta tud, aztán haza lettünk zavarva karanténba. Szóltunk megint a Konzulátusnak, ők hívták a központi Bevándorlási Hivatalt, bekértek tőlünk minden iratot, és vártunk.

Kiderült teljesen véletlenül az is, hogy a kórházban rossz tesztet csináltak rajtunk. Fogalmunk sem volt, hogy több orrbadugós teszt van, és a recepciós ahelyett, hogy elküldött volna minket hátra a parkolóban található mintavevő állomásra, ahol a valódi PCR tesztet csinálták, megcsináltatott velünk egy antigén tesztet. Ami talán elég egy repülő úthoz, de nem elég sem a bevándorlásiaknak, sem pedig egy biztosításhoz. Éljen, ügyes, nagyon indonéz, jajj de jó nekünk!

Két nap várakozás után csütörtökön (aznap ment volna a gépünk) felhívtam a Követséget, ahol kiderült, hogy a Konzul megbízása két napja lejárt - nyilván mikor máskor -, haza utazott, és az őt helyettesítő úriember nem tud semmiről. Megígérte, hogy gyorsan átnézi az e-maileket, egyeztet a helyi hatósággal és szól. Reméltük, hogy nem kell teljesen előlről kezdeni mindent! Még aznap (tegnap) jött a válasz (tényleg gyorsan dolgoztak), hogy Jakarta nem felelős ezért, azt a helyi Bevándorlási Hivatal intézi el (t.i. akik oda küldtek minket Jakartába két bekezdéssel fentebb). Végül is, két nap van még a vízumból, hova is rohannánk, nem?

Péntek reggel egy helyi barátunk negyedszerre is megpróbálta beadni a héten Gabi on-line vízum kérelmét, mert minden nap kifogytak a kvótából, mire odaértek a kitöltés végére. Amúgy napi 500 szociális vízumot adnak ki jelenleg. Egyszer csak jött a hívás, hogy sikerült beadniuk időben, éljen! Közben a Követség javaslatát követve az ügynökünk is megpróbálta aznap beadni a papírokat, és kérni a vészhelyzeti vízum hosszabbítást. No, ő meg szólt, hogy kifutott a kvótából. Még szerencse, hogy ketten is csinálták. Ezek szerint nem kell ma-holnap gyorsan repjegyet venni és elhagyni az országot! :D Amit nem is tudnánk addig, amíg a pozitív teszt aktív...amiért is hivatalosan meg kellene adják a Követség szerint a vészhelyzeti vízum hosszabbítást ahelyett, hogy ide-oda küldözgetnek minket egy hétig...

Nézzük az előnyöket. A teljes busz mindig átadja a helyet! :D Jó, ez vicc volt, nem utazunk buszon itt. Ellenben, a szag-probléma másnapján hámoztam hagymát. Se könny, se semmi! Nagyon hasznos jelenség! Az már nagyobb probléma, hogy sehogy sem tudtuk megállapítani egy dobozról, hogy porcukor vagy sütőpor van-e benne, pedig már tele szórtam a tejberizst. Szinte felesleges volt jó étteremből rendeljünk, mert a rossznak is ugyanaz volt az íze. Másfél hét után már elkezdtek visszajönni az ízek és a szagok. Ismét érzem a Nutella illatának a felét, a Coca-Cola nem egy pezsgő hideg ízetlen sós (??) trutyi, már csak a normális sóval vannak bajok. Ma vacsoránál úgy megsóztam a krumplimat, hogy mások alig bírták megenni, én vígan toltam a számba, és csak onnan tudtam meg, hogy baj van vele, hogy amikor végeztem, éreztem a szám elején azt a "sós vízben úsztam órákon át" érzést még lefekvéskor is. Óvatosabbnak kell majd lennem ezzel!. A jelek szerint összességében szerencsénk volt a lefolyással, és még az időzítés is viszonylag jól jött ki az út szempontjából, de csak a mérési rendszer teljes csődje miatt nem kellett Jáván töltenünk két hetet elzárva, hanem otthon.

PS: most hétvégétől július 20-ig kihirdették a vészhelyzetet (aztán ki tudja meddig), csak PCR teszttel lehet ismét repülni országon belül plusz minimum első oltással, a beutazáshoz meg 5 helyett 8 nap karantén kell és 2 oltás és 2 PCR teszt. Rengeteg városban ismét lezárták az élő éttermi kiszolgálást, a sport és a vallási ünnepségeket, amíg a napi új betegszámot megint leviszik jóval 10.000 alá (átlagosan napi 500+ halott van az országban)...Bali júliusra tervezgette, hogy majd egyszer kinyit, csak előtte jól becsuk. A partok jó részét lezárták, és a pletykák szerint importálnak Jakartából 4-5000 rendőrt, hogy kényszeríteni tudják az új szabályokat. Mi várjuk a negatív tesztet és a repülési zöld lámpát, addig meg intézzük a félig jó papírokkal a biztosítást és a vízumot...és nagyon várjuk vissza az ízeket! Jobbulást mindenki másnak is!

Szólj hozzá

Indonézia Jáva Szállodák COVID-19 GeNose teszt