2020. máj 30.

BALI újra nyitva lesz.....majd egyszer októberben :-D

írta: chxxx
BALI újra nyitva lesz.....majd egyszer októberben :-D

FONTOS: Ne higgy senkinek! Hívd fel a Nagykövetséget, kérdezd meg őket. Előre kell vízum, nincs reptéri érkezési pecsét. A szolgáltatók nyilván nem akarják visszaadni az előre befizetett pénzedet, ezért mondhatnak mást...
 
Ahogy eddig is látszott, az indonéz kormány a fokozatosság elvét vallja.
Fokozatosan intézkedünk (de akkor nagyon), aztán fokozatosan tudatjuk a lakossággal, hogy baj van (de akkor nagyon), és a végén fokozatosan mondjuk el, hogy mit is csinálunk majd (és az sem biztos).
 
Bali május 1-én lezárta maradék nyilvános strandjait (kivéve, ha halászni mész, mert akkor azért lehet), bejelentette, hogy a Ramadán ünnepére tekintettel, amikor a nép haza utazik és a családjával van, az utazást felfüggesztik mindenhol. Hajókon, repülőn, autópályán és vonaton teljes zár (kivéve, ha te annyira nem akarod, mert akkor azért mehetsz). És mindenki viseljen maszkot az utcán, legyen 1.5 méterre, és legyenek becsukva az éttermek és szórakozó helyek (kivéve, ha nyitva akarsz maradni, mert akkor maradj nyitva).
Eljött az egy hónapos ünnepség vége, és a fenti cikk arra utal, hogy "ha már eddig (sem) kibírtuk, akkor folytassuk, mert a vírus statisztika nem áll jól". Egyből októberig lenne érdemes, mert addigra csak lenyugszik az összes kórokozó, meg akkor kezdődik a szokásos téli szünet nyugaton és mindenki jönne nyaralni! Mindezek mellett, közben megmondtuk a népnek, hogy Indonézia vissza fogja rángatni ide a turistákat (kivéve, ha nem), bár látjuk, hogy igazából egyik fő turista országunkban sem fogják az embereket kiengedni sehova még vagy egy évig...pedig, nálunk olyan alacsonyak a számok, hogy észre sem lehet venni őket.
Aztán a NY Times nevű vidéki diákújság a minap közölt némi ellentéteset az egész stratégiánkkal (tudom, az otthonival szemben is szoktak ilyet tenni :-)). Még mindig erősen gyanús a fél világnak, hogy egy 270m fős országban hogyan lehet ennyire kevés beteg, meg halott. Még mindig nem érti senki, hogy az egyéb légúti betegséggel kezelt emberek száma miért is emelkedett annyit az elmúlt időszakban, mikor a covid-19 szám meg nem ment sehova. Mivel az emberek többsége azt jelezte (így visszanézve), hogy január-februárban olyan betegek voltak családostul, hogy csak na, felmerült egy újabb gondolat is, hogy a márciusban jelzett első indonéz beteg esetleg mégsem az első volt?
Nosza, csináltak egy véletlenszerű tesztet az 5m lakosú Surabaya városban (külterülettel együtt 10m). Kb. 11.500 embert gyors-teszteltek le (az, ami vércseppből 10 perc alatt megmond két dolog: 1) fertőzött vagy-e most legalább 5 napja, 2) átment-e rajtad a betegség korábban), és egy nem gyenge 10% jött ki arra, hogy az illető már volt beteg. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 25.000 regisztrált megbetegedés csak ebben az egy városban 500e-1m körül van azoknak a száma, akiken már átment a vírus korábban. Szintén érdekes volt, hogy az ország 17.000 szigetéből olyan eldugott tengeri pöttyökön is találtak fertőzöttet, amiről sosem hallottunk még Európában. Ráadásul olyan ember lett beteg, aki életében nem jött el onnan (tehát valakitől elkapta).
Érdekes szám volt az is, hogy a "tilos autókázni" időszakban 570.000 autó hagyta el Jakartát (ez kb. Budapest összes regisztrált autója, és kb. 10m ember lakik a városban és 25m a vonzáskörzettel együtt) az ünnepek alatt, és a reptereken szokatlan számban voltak "üzleti utazók" 6-8 fős családdal. Ahogy mondtam: maradj otthon, kivéve, ha nincs kedved, mert akkor ne maradj otthon.
A másik nagy kérdés, hogy ez a szám egyáltalán jelent-e valamit? Ha kevesebb emberen mutatják ki a halott számot, akkor olyan érték jön ki, amivel lehet ijesztgetni embereket és az jó, leginkább is politikai célokra, meg üzletire. Másrészt, azt is jelenti, hogy halvány fingunk sincs arról, hogy mi történt pontosan vírus ügyben. Ha ez a vírus egy egyszerű influenza, aminek van egy kis többlet DNS tartalma, ami az emberi immunrendszert váratlanul éri, de azt is csak egy szűk rétegnél, akkor igazából nincs nagy baj. Pláne, hogy a "tünetmentes" kategória ugyebár állítólag 50-75%. Az meg nem egy cudar dolog, amit többségében úgy el tudsz kapni, hogy nem is veszed észre. A felelősséged inkább abban áll, hogy ha lehet, ne te fertőzd meg azt, aki erre érzékeny lesz.
Egy másik érdekesség, hogy a repülést PCR teszthez (az, amit nyálból csinálnak, több nap, és labor kell hozzá, de egész pontos) kötötték kifelé is meg befelé is a reptéren. Egy teszt otthon jelenleg - mivel kórházi munkát is igényel - jellemzően 50-70e forint. Vagyis, minden egyes repjegy 2x50e forinttal többe kerül majd. Igazi szezonvégi kedvezmény, nem? Plusz, még egy-egy gyorsteszt is készül a reptéren, azt meg valószínűleg a reptéri illetékben látjuk majd viszont. Fordítsuk le érthetőre a technológiát: a PCR teszt kb. 2 nappal a mintavételezés után jön meg, majd még egy-két nap, mire a repülő indul. A gyorsteszt pedig kb. 5 nappal a fertőzés után pontos, tehát a kettő együtt megmondja, hogy a repülés előtt mondjuk 3-4 napal és annál korábban beteg voltál-e. Azt nem mondja meg, hogy most éppen mi a helyzet. Csodálatosan hatékonynak tűnik.
A lényeg, hogy amíg senki sem tudja a helyes választ, addig a reptéri érkezési vízum felfüggesztve, maszkban rohangászunk mindenhova (pedig arról már legalább tudjuk, hogy pontosan mire is való), a turizmus - és így Bali bevételi lehetőségei - a jelek szerint októberig még nyaralni lesz, és az ittlakók is abban reménykednek, hogy legalább a tengerpartokat visszakapjuk, legalább sétálásra.
PS: a mai napon, ahogy megígérték, ki is nyitották Sanur partot. Ki is mentünk, mikor láttuk, hogy nincs kint behajtani tilos tábla, éreztük a sós víz illatát, és vissza akartunk menni délután fürdeni. Ez volt a terv. Két órával később jött a bejelentés: kommunikációs hiba miatt nyitották ki, becsukták...szép :-D
PPS: két héttel később, a partokon még mindig kint a teljes útzár, de a népnek elege lett, és Canggu-ban ezrek napoznak, szörföznek és nézik a naplementét, Sanurban meg a szokásos 20-30 ember, de most már az éttermekben meg a vízben. A hivatalos verzió szerint még zárva a part.
155da9b90e971f807ba14b57b9654158--lirik-lagu.jpg
Szólj hozzá

Indonézia Bali COVID-19