2020. jan 21.

Utazás fényéveken át...

írta: chxxx
Utazás fényéveken át...

Ismét a vonal másik végén, Boldog Új Évet minden kedves olvasónak (és lassan a közelgő Boldog Kínai Új Évet is)!

Ha már új év és a természet körforgásának megújulása, egy új évszak kupac, sokaknak tele új utakkal és felfedezésekkel, eszembe jutott egy érdekes gondolat és filozófia. Maga az utazás és a mozgás érdekességéről...mielőtt belevetném magam a sok feladatba.

Nem vagyok a világ legnagyobb utazója, de jártam már sok helyen, ami sokak számára "ja, csak annyi?", megint mások számára pedig "még sosem volt útlevelem"...vagy például Gabi öccse, aki - ha megérkezik ide hétvégén - elmondhatja majd magáról, hogy kétszer utazott repülővel életében, mindkét alkalommal Balira...na, az sem rossz fegyvertény. Első barátnőm mondta annak idején, hogy "úgy szállok repülőre, mint más buszra". Ami, nyilván gyerekként, apukámnak volt köszönhető. Az "átkosban" külkerben dolgozott, járt is mindenhova rendesen, néha meg elvitt magával.

Szóval, itt van bennünk (aki ezt nem olvassa, abban nem tuti) a vágy a mozgásra, az új megismerésére és saját magunk, majd a világ felfedezésére. Gondoltam, átnézem, hogy is állok, per ma.

bali-night-sky.jpg

(kép forrás: https://legianbeachbali.com/uploads/user/images/Night-sky.jpg)

Vegyük úgy, hogy 15.000 nap alatt, a telefon Health app statisztikáját nézve, napi 3 km átlaggal számolva 45.000 km-t minimum sétáltam már, vagyis egyszer körbe a Földet, meg még London és vissza (Budapestről). Ennél valószínű, hogy jóval több volt, de számoljunk ezzel. Ezzel a távolsággal el tudnék sétálni a magas Föld pályán keringő kommunikációs műholdak vonaláig. A lebiciklizett 2-3.000km-rel még Balira sem jutnék el hamar, szóval az nem játszik.

Motoron vezettem korábban úgy 50.000 km-t, meg itt még vagy 15-öt, ami már másfél Földet tesz ki, de még elég messze van bármi más is.

Autó, az örök kedvenc. Szerintem ültem autóban úgy 400.000 km-t, és vezettem másik 400.000 km-t. Nem vagyok kamionos vagy busz sofőr, de ennyi erővel akár a Holdig el tudtam volna autókázni, meg stoppal vissza.

Végül pedig, repültem nagyjából 600.000km-t, 210-szer szálltam fel menetrend szerinti repülővel, és eddig mindig le is szálltam :-), ami átlagosan napi 40km minden egyes nap, születésem óta.

Mennyi energia, benzin, kalória, idő és munka van ebben a mozgásban, nem? Milyen érdekes, hogy egész idő alatt szinte egy helyben álltam valójában ahhoz képest, hogy mennyit mozogtam ezen kívül?

Kezdjük mindjárt azzal a 40.000km-rel, amit minden egyes nap megteszek a Föld körül (az egyenlítőn, ami Budapest 48 fokát nézve egy kis szinusz görbe után már csak kb. 30.000 km. 15.000-szer, ami 450.000.000km, vagyis a Nap-Föld távolság 3-szorosa, amit a fény oda-vissza-oda megtesz fél óra alatt. Mindezt akár úgy, hogy egy fügefa alatt ülök és eukaliptusz levelet morzsálok a fogaim között.

Egy mérettel magasabban, a Nap körül keringve évi 920 millió km távolságon hasítva, megtettem további 41 milliárd km utat. Körbe és körbe és körbe. Ha az összes előzőt összeadom, akkor azok mind együtt ennek a 0,009%-a. Mozdulatlanul és erőfeszítés nélkül.

A Naprendszer sem aludt és várta a sült galambot. A Tejút egyik spiráljának külső ívén siklik csendes eleganciával előre 864.000 km/h sebességgel, ami erősen levinné a hajat az ember fejéről, figyelembe véve, hogy az eddigi leggyorsabb ember által épített űrhajó sebessége ennek pont 1/4 része. Csoda, hogy nem érünk oda sehova? Az a jó, hogy ez a fékevesztett sebesség nagyjából semmire sem elég, hiszen a teljes kört a Tejút körül nem egészen 225 millió év alatt tesszük meg. Ami azt jelenti, hogy 15.000 nap alatt megtett észbontó távolságom az egész kirándulásnak pontosan a 0,0002%-a volt, ami nagyobb, mint a bevallott magyar infláció.

Kész őrület, nem? Az egész Tejút pedig ennek a sebességnek a háromszorosával rohan...nos, azt senki sem tudja hova pontosan, de az még háromszor gyorsabb. Tegyük ezt is egy keretbe. A Nap egy viszonylag üres térségében található a Tejút közel 200.000.000.000 csillagának, mivel a legközelebbi nap 4.24 fényév távolságban van (kb. 4 x 10^13km). Ezzel - az űrhajóink által jelenleg legalább is messze elérhetetlen - sebességgel porozva keresztül a végtelen sötétségen a Földről a "szomszédba" az évente 2 x 10^9km megtett távolsággal mindössze 2 x 10^4 évig, vagyis 20.000 évig tartana az út.

No, ennyit ezekről a sebességekről. Az ismert emberiség teljes írott korának többszöröse, amiben benne van az az időszak is, amikor azt gondoltuk, hogy a csillagok lyukak az égbolton és a tűz a legfőbb úr, aztán benne volt az, amikor fél-állat-emberek vezették egymásnak az emberek hordáit, majd a jelenlegi szakasz, amikor sokan azt gondolják, hogy több különböző nagy szakállas jóképű csinált bármit is bárkivel. Mialatt az egészet kitaláltuk, elfelejtettük, megint kitaláltuk, leírtuk, majd megint elfelejtettük, a szomszéd csillagig sem érnénk el soha.

Ellenben, 443 millió évvel ezelőtt (másfél kör a Tejút körül) az Ordovícium nevű földtörténeti korban a világ vízben élő fajainak 50%-át kipusztította (több elmélet egyikeként) egy közel 10 másodperces gamma sugárzás, ami egy 6.000 fényévre lévő hypernova (100x erősebb, mint a szupernova) robbanásból származott, ami pont ebbe az irányba volt kedves nézni, és ennyi idő alatt lefújni a Föld ózon pajzsának jó részét. Lefordítom magyarra: ha valamikor a jócskán ókorban (-6.000 év) történt valahol jó messze egy ilyen robbanás, amiről nekünk itt még halvány lila gőzünk sincsen, mert a fénye nyilván még nem ért ide, akkor lesz egy olyan 10 másodpercünk, amikor Elon Musk új kommunikációs műholdjai fognak nemlétező hullócsillagokat játszani a nemlétező légkörünkben...mi meg? Valaki a múltkorit is túlélte.

Ezekbe belegondolva, azért felmerül a kérdés bennem, hogy milyen utat is teszünk meg a leghosszabban, amikor a legrövidebb utat járjuk csak be? Szinte biztos vagyok benne, hogy minden ember gigantikusan sokkal többet haladt arra, amerre nem igazán akarta, mint arra, amerre veszettül ment, nem? Ahogy a mondás tartja: minél több dolgot ismersz meg, annál jobban feltűnik, hogy mennyire nem tudsz még semmit :-). Szép évet, sok utazást kívül és belül is egyaránt! :-)

Szólj hozzá

Érdekességek