2019. aug 26.

Fogtündér Bali módra: lereszelik 6 fogadat, amikor 17 éves leszel

írta: chxxx
Fogtündér Bali módra: lereszelik 6 fogadat, amikor 17 éves leszel

Először erősen keresztbe álló szemekkel néztünk. Aztán még inkább oda állt a szemem, amikor kiderült, hogy nem csak a tény érdekes, hanem az is, hogy mindenki 17 éven át várja boldogan a nap elérkezését Balin, amikor lereszelik 6 foguk végét.

A vallásos nevelés sok kérdést vet fel, például azt, hogy miért is jó, ha több ezer éves szokásokat veszünk a nyakunkba, és mennyire biztos, hogy ma igaz az, ami egy - a maihoz képest mindenképpen - tudatlanabb időszakból maradt ránk.

Mielőtt Balira rámondanánk, hogy "ősi állapotban lévő kultúra", tekintsünk ki Európa szívébe egy percre. Egyik előző barátnőm dolgozott egy fog-klinikán. Százával jöttek a fogukat olcsón javíttatni akaró európai kényszer-turisták. Az egyik svájci faluról kiderült, hogy valaki elmarketingelte nekik, hogy az a legjobb, ha 18 éves korukban az összes (ÖSSZES!) fogukat kihúzzák, mert akkor nincs több gond vele. A jó édes anyukád szájába nyúljál bele! Lefogadom, hogy a polgármester a fogorvos. Na, akkor most, hogy rendben vannak a kulturális értékek, nézzük meg, hogy mi is történik Balin.

A hindu vallás nyomai a hitrendszer erős alapját adják. Rossz szellemek, Ganesha isten-elefánt, jó szellemek és az év legtöbb napján a gonosz szellemek elűzése és a megtisztulás tőlük a fő program. Utazzunk vissza az időben egy kicsit: egy Baranya megye méretű sziget, rajta egy kirekesztett vallási csoporttal. Az ország 95%-a muszlim, ők pedig az utolsó bárka a hullámokon. Az összetartozás érdekében bármi megtörténhetett.

A Fogreszelési Ceremónia a falu népének nagy ünnepe. Egész napos esemény, díszes ruhákkal, színek kavalkádjával, ajándékokkal, színjátékkal, zenével és felvonulással. A család készül rá, mindenki vendégségbe érkezik, a falu papja megjelöli a fogakat a szent helyeken és egy segédje egy reszelővel addig gyalulja a tisztelt ifjú fogát, amíg ama jelek el nem tűnnek vala a(z) fog (avagy: fogh) zománc(z)áról. Akkora buli, hogy a család néha összevárja a gyerekeket anyagi okokból, hogy csak fele akkora legyen a kiadás (mint a lenti videóban is).

Az egész onnan jött elő, hogy Gabiék egyik kedves leány tánc-oktatójáéknál voltunk vendégségben Ubud felett nem sokkal, és a leány bátyja éppen azon küzdött, hogy ehet-e már meleget, vagy nem. Megkérdeztük miért. Megtudtuk. Szóval, 17 éves koráig azon napról áhítozott, amikor egy semmiképpen sem fogorvos ember egy semmiképpen sem steril, pláne nem orvosi minőségű eszközzel az első 6 fogát egyenesre gyalulja majd. Közben ő díszruhában fekszik a hátán és nem csukhatja be a szemét, mert akkor a rossz szellemek elkapják és nyekk. A ceremónia fő célja, hogy a 6 fő gonosztól megszabaduljanak még a házasság előtt: vágy/szenvedély, önzés, harag, féltékenység, részegség és zavartság. Ez a belépő a felnőtt életbe, a bátorság tanútétele, amit büszkén várnak 17 éven keresztül. Nem mondom, hogy otthon nem kellene ezek miatt rengeteg fogat lereszelni, na de mégis....?!?

A legjobb az volt benne, hogy angolul beszélgetvén, nagyon furcsa volt, ahogy hívta a ceremóniát: "tooth-filling", azaz fogtömés. Ez egy nagyon barátságos név, tölteni, nagyobbá tenni, többet csinálni. Csak a képbe nem illett nekem. Aztán kiderült a turpisság: a filling helyett valójában 1 darab L betű van benne: "tooth filing", vagyis fog köszörülés. Szerintem nem mindegy! Egy kicsit emlékeztetett arra, amikor a 12 éves Lorával mentünk fogszabályozásra, és az orvos mondta, hogy akkor a tuti megoldás neve: szájpadlás-repesztés. Erre érthető okokból a gyerek szemei először elkerekedtek, aztán keresztbe álltak, és nem örömében. Ott meg egy kicsit túllőttek az elnevezéssel.

Mondtam is nekik, hogy ha valaki megpróbálná az én 6 fogamat lereszelni, akkor tuti, hogy az összes gonosz szellem előjönne belőlem egy perc alatt, úgyhogy valami csak működhet a ceremóniában! :D

Akkor, lássuk a leányzó kisfilmjét:

Szólj hozzá

Érdekességek Bali Ubud