2019. júl 28.

Titkos part, ahová a helyiek járnak...amikor már nem süt a nap - Bali

írta: chxxx
Titkos part, ahová a helyiek járnak...amikor már nem süt a nap - Bali

A reptér után lefelé haladva elérjük Jimbaran ebéd előtt még ugráló halaival telt halpiacát és homokos partjait, ami átadja a helyét az Uluwatu-Nusa Dua tenger fölé tornyosuló szirtjeinek. De tényleg, tiszta Anglia. 50-80 méteres szakadékok és lent morajló óceán. A zord sziklák között pedig kisebb-nagyobb partszakaszok húzódnak meg, legtöbbjük sárga homokos, tele bárokkal, kisebb éttermekkel és az elengedhetetlen szörfös fiatalokkal.

img_7823_resize.JPG

Egy üdítő kivétel Pantai Tengal Wangi, ami a Four Seasons után, a Ritz Carlton utca előtt található (és tényleg). Délután 3-kor odaérve egy szinte teljesen üres partot pillantottunk meg. Elsőre meglepő volt. Aztán az ember mindig rájön, hogy a helyieknek igaza van.

Az apály 11 körülre esett, tehát ekkor már javában emelkedett a vízszint, de még messze volt a sziklákba vésett hullám nyomok tetejétől. Nagy szerencsénkre, alig volt hullámzás. Ez fontos, ha ide akartok menni. Apály után van egyáltalán sétálható part és amikor a hullámok energiája alacsony, akkor lehet bemenni a vízbe. Pontosítok, akkor lehet majd egyben kijönni a vízből.

img_7826_resize.JPG

Rengeteg hely a parton, csupa sárga korall homok, enyhe hullámok. Percekkel később már bent is voltunk. További percekkel később meg a fülemen is homok jött ki, és próbáltam nem felkenődni a sziklákra. Ismét percekkel később meg kint ültünk inkább, és napozgattunk.

img_7833_resize.JPG

Akkor nézzük, hogy mit tudnak a helyiek. A part nyugati fekvésű. A Nap úgy 10 óra utántól kezdve folyamatosan és közvetlenül éri, se fa, se semmi. Igyekezz nem kifeküdni napozni és elaludni egy fél órácskára, mert a digitális órád mutatói is bele lesznek égve a seggedbe. A hullámok meg, amikor cukik és nyugodtak, akkor is nagy szórással jönnek. Fél méteres kiscicák között megbújó méter feletti dögök. Két cica között éppen hátat fordítottam nekik, amikor jött a dög, és pont ott fordult át, ahol álltam. Sok méterrel kintebb, több kör megtétele után és mindenhol korallosan értem ki. A képen is látszik, hogy a homokos csíkok között sok korall felület van. Ezekre nem jó csukott szemmel megérkezni a víz alatt. Tanulság: mindig nézd a hullámokat.

img_7835_resize.JPG

Nagyszerű jakuzzik vannak a sziklákba vésődve, benne homok és alga-szőnyeg. Ismét: ha a lábadat nyalogatják a hullámok, akkor figyelj, mert a következő pillanatban te fogod nyalogatni az algákat egy barátságos tarisznya rákkal a füledben (lenti képen egy-egy hullám simán arcon terített). Azt a részt, hogy "napozzunk" nagyjából 15 percig lehet itt csinálni, és van nagyjából 6-8 szikla, aminek 4 körül már van elég árnyéka...na, ezért nem jönnek ide a helyiek napközben.

img_7834_resize.JPG

Amúgy tökéletesen romantikus part, gyönyörű kilátással, a parkolónál lehet kapni sült kukoricát, friss kókuszt és rágcsit (amit a látogatóknak hála ezer felé dobálva lehet látni a felső sziklák között...valaki szólhatna már nekik, hogy ne tegyék ezt!). Meglepetés a folyamatosan turistákkal borított partok után.

Szólj hozzá

Programok Strandok Bali Jimbaran Nusa Dua