2019. máj 02.

A KRESZ (szabad) értelmezése Balin

írta: chxxx
A KRESZ (szabad) értelmezése Balin

Az előző részben elmeséltem a hirtelen meglepődéseinket a motoros/autós közlekedéssel kapcsolatban...nézzük, mennyivel lettem okosabb pár hónap után?!?

Balin szerintem motoron az élet még mindig nagyságrendekkel jobb, mint autóban utazva. Bár, erre az indonéz barátaim összenéznek a haverokkal és azt mondják meghökkenve: "képzeld, a srác úgy jár Balin, mint a köznép, motorral!".

A túlélés záloga, hogy együtt áramolj a forgalommal....de...

A mai napig fogalmam sincs, hogy mi történik egy körforgalomban. Ha kintről jövök, akkor is elsőbbségem van, ha benne haladok akkor is elsőbbségem van, ha ki akarok jönni belőle, akkor is elsőbbségem van. Nagyjából az szokott lenni a megoldás, hogy közepes sebességgel, és erős eltökéltséggel, késre emlékeztető hatékonysággal vágunk át a hömpölygő gép hadseregen.

A forgalommal szemben elindulás - reflexből az út jobb oldalán - még mindig mosolyt eredményez a szemben érkezők arcán és amikor látják, hogy nekem is jó kedvem van tőle, hogy rajtaütés szerűen béna voltam, akkor együtt kerüljük ki egymást és soha sehol egy dudaszó és anyázás.

A piros lámpa rejtélye még mindig az élen van. Mintha ott sem lenne. Ha kedvük van, akkor mennek, ha nincs, akkor megállnak. Balra kanyarodni bármikor lehet (persze ésszel).

Az tetszik, hogy minden kereszteződésben van egy rendőr poszt (kis ház), amiből kiugrik a rend őre, ha a forgalom elakad, valakinek leesik valamilye az úttestre és fel kell szedni (gyerek fél papucsa és ilyesmi). De olyan is volt, hogy áramszünetben a "szerv" a sarkon állt (szóval még véletlenül sem a forgalom irányítására alkalmas helyen), és sípolgatott, a járművek meg mentek arra, amerre csak jó volt nekik.

Próbáltam összeszedni a közlekedési jelzőtáblákat meg a (van ahol csak tippelni tudunk) jelentésüket a látottak alapján:

Mindenki tudja, hogy be fogsz hajtani, legyél megértő a szemből érkezőkkel!
A gyalogosok könnyen azt hihetik, hogy itt csak úgy átkelhetnek!
Nagyon elegünk van belőle, hogy az előző táblára sem figyelt oda senki sem, kiteszünk még egyet!
Ha lámpa van, még elővigyázatlanabbak!
Valaki rendelt a közbeszerzésben egy halom ilyen táblát és ki kellett tennünk valahova! Amúgy ott állsz meg, ahol csak tetszik!
Két autó között 25 millió motoros haladhat!
Ne fess piros csíkot a motorod oldalára???
Mi szeretnénk, ha a járművek többsége ebben az irányban haladna...legalább néha!
A közelben strand található!
Nyugdíjas körzet vége??? De valószínűbb, hogy azt jelenti, hogy ha az autópályán mindenképpen itt kell megfordulnod jobbra, tedd meg légyszi, hogy nem folyamatosan csak jobbra nézel, ahonnan amúgy sem jön senki!

Szólj hozzá

Indonézia Közlekedés Motor Bali