2019. ápr 23.

Miért hívnak mindenkit ugyanúgy Balin?

írta: chxxx
Miért hívnak mindenkit ugyanúgy Balin?

bali-family-picture.jpgMielőtt eljöttünk volna Balira, írtam pár e-mailt egyetemeknek, hátha van náluk szabadon valamilyen tanári feladat, amit csinálhatnék, amíg itt vagyok. A közgazdaságtan meg az informatika nemzetközi nyelvek, végül is, miért ne?

Ahogy írogattam az embereknek, és próbáltam kötni a témákat nevekhez, fel sem tűnt, hogy néha egy név alatt több emberrel is leveleztem, több iskolában. Valami fura volt, de nem eléggé. Valahogy mindenkinek Made volt a neve.

Aztán kijöttünk, béreltünk motort, szállást, csináltunk dolgokat, ott meg mindenkit Putu-nak hívtak, Kadek-nek vagy Kadot-nak. Aztán kiderült a turpisság.

Balin van egy érdekes névadási szokás. A gyerekeket tradicionálisan a sorrend alapján nevezik el, függetlenül a nemüktől. Ha te vagy az első szülött, akkor lehetsz: Wayan, Gede vagy Putu, ha a második, akkor: Made, Kadek/Kadot vagy Nengah, majd a harmadikként: Nyoman vagy Komang, és a negyedik gyerek neve Ketut.

Aztán, ha elérte a gyerekek száma hirtelen az ötöt, akkor ott kezdődik elölről: Wayan, vagy esetleg Wayan Balik, ami annyit tesz: "Wayan Megint"...szép név. Kilencnél meg megint Wayan. Ő lehetne a "Wayan Már Megint" :-).

Ennek a gyökere a XIV. században található, amikor az indiai kasztrendszer meghonosodott a szigeten. A legalsó kasztban egyszerűen nem érdekelt senkit, hogy ki is vagy, elég volt, ha volt valami név, amire lehetőleg csak te kaptad fel a fejed a lakásban, a vezeték neveket meg amúgy sem használták. Ezért nem is volt különösebben fontos, hogy fiú-e az illető, vagy lány. Darab-darab. A név elé néha be szoktak szúrni egy "i" betűt fiúknál és egy "ni" szócskát lányoknál. Ami ékesen bizonyítja, hogy márpedig itt tényleg laktak lovagok, akik azt mondták, hogy "ni".

Azért tutira mentek, mert jelzőket raktak a nevek mellé: okos, kövér, magas stb. és akkor ez a két szó lett a neved. Nyilván, az otthoni Kövér, Sovány, Magas és hasonló nevek kialakulása is ilyesmi lehetett, szóval mi ne szóljunk egy szót se!

A nemesek (ksatria) kasztjában a nevek próbálták elhelyezni az illetőt a táplálék láncban: Agung - hatalmas, Gusti - vezető, Anak Agung - a hatalmas jóképű fia...istri - lánya. Azt is megpróbálták belekódolni a nevekbe, hogy a szülők nemesek voltak-e vagy esetleg egy Noszty fiú meg Tóth Mari futottak-e össze, ilyenkor a névbe betolták a fenti keresztnevek egyikét is pl: "Ni Gusti Istri Putu" egy 1. vagy 5. vagy 9. szülött nemes leányzót takar, akinek a családja egy alacsonyabb kaszt vezetőjeként lett nemes (Gusti). Nekik szokott lenni a név végére illesztett saját nevük is.

A harmadik kaszt, a tudósok és szent emberek (papok) kasztja, kap egy előtagot a sorrendet jelölő név elé: "Ida Bagus" Made - 2. fiú, "Ida Ayu" Nyoman - 3. lány.

A nevek és kasztok rendszere mára már értékét vesztette, mégis, ha a névből a beszélő partner megérti a származást, másképpen igyekszik fogalmazni, másképp szólítja meg az illetőt. Egyik lány ismerkedett meg egy fiatal helyi sráccal egy diszkóban, aztán másnap derült ki a nevéből, hogy egy helyi herceg volt és amikor mondta a nevét - kétszer is :-), nyilván nem a csajozás kedvéért -, akkor el kellett volna ájulni tőle.

Néha szoktam gondolkodni rajta, hogy a mi családnevünk az inkább a kis zizegő állatok tartásával foglalkozó ősöket takart, vagy volt esetleg egy olyan fiú a felmenők között, akinek volt egy oda nem illő szerve? Ki tudja...

Van egy cuki politikai vetülete is a dolognak. Bali kormányzója is igen erősen támogatja a 4 vagy több gyerekes család modellt. Tisztára, mint otthon: 4 kerék, 3 gyerek, 2 megőszült szülő. A dolognak lehetne közgazdasági célja, népesség arányokkal kapcsolatos célja, vagy akár vallási oka...de nem. Az történt, hogy a kor szellemében, és a gyerkek termelőképességének csökkenése hatására a családok elkezdtek itt is kevesebb főből állni, és egyszerűen elkezdtek elfogyni a Ketut-ok meg a Nyoman-ok. Ha van négy gyerek, akkor van négy tradicionális keresztnév is a piacon! Ki gondolná mik nem hajtják a népességszaporulatot, nem?

Azért, amikor Wayan szülei, Wayan és Wayan eljönnek a gyerek esküvőjére, ahol p hozzámegy Wayanhoz, a tanúk: Wayan és Wayan előtt, az talán valahol fura lehet.

Szólj hozzá

Érdekességek Nyelv Bali