2019. ápr 16.

Január óta égetésre váró halottak és a lelkek ünnepe - Bali

írta: chxxx
Január óta égetésre váró halottak és a lelkek ünnepe - Bali

 

img_7304_resize.jpgBali 20.000 temploma rengeteg helyet és alkalmat biztosít a helyi istenségek/démonok/stb. tiszteletére.

A szállásunkat felügyelő hölgy mondta, hogy nem lesz két napig, szóval most szóljunk, ha szeretnénk valamit. Kérdeztük is, hogy mi történik, így megtudtuk, hogy a Besakih Templomban (ÉK Bali, Agung hegy lába), amit amúgy Anyatemplomként is emlegetnek, lesz egy ritka ünnepség.

Azt mondta, hogy magát az ünnepet amúgy megtartják minden 30 napban, de a mostani pont egybe esik valami más dátummal is, és az csak minden 5 évben van, és nagyon fontos, hogy ott legyen. Kérdeztük, hogy mit ünnepelnek? A válasz: nem tudom. Nos, azt eddig is tudtuk, hogy a kirekesztés veszélye mozgatja a legtöbb vallás követőjét, de fő a lelkesedés és a jelenlét.

img_7305_resize.JPG

Kicsit utána olvasva, kiderült, hogy Panca Vali Krama ünnepét 10 évente tartják, amit idén a balinéz naptár 1940. évében van (és minden 0 végű évben). A célja a megtisztulás és a világegyetem segítése a rendezettség felé. Ez egyike az 5 tennivalónak, ami megmenti a világot.

Ennél már csak az Eka Dasa Rudra (Rudra démon 11. elűzése...vagy hasonló) 100 évente megtartott ünnepe nagyobb felfordulás a szigeten. A legutolsó 1963-as ünnepet az Agung kitörése keresztül húzta (a hegy oldalán van ugyebár a templom) és megölt 1500 falusit, de végül 1979-ben megünnepelték újra és 100.000 balinéz által biztosított zene, tánc, színes szörny maskara és a 23 pap által bemutatott állat áldozatok biztosan örök emlék lehettek. Már csak 16.000-et kell aludni a következőig! :-)

img_7303_resize.JPG

Az ünnepség mellékhatása, hogy január 10. (kb, nem biztos) óta tilos volt a holttestek égetése. Ez helyi viszonylatban két dolgot jelent, az egyik, hogy a halottas házak polcain jelentő mennyiségű sorban állás lett mára, a másik, hogy egyes családok - főleg a szegényebbek - ilyenkor elássák a halottat a kertben, aztán majd most jól kiássák megint és elviszik elégetni. Ez a szokás amúgy is jellemző, hiszen egy égetés szertartás sokba is kerül, ajándékokkal meg a sok fős felvonulással együtt. Ha nem tudod kifizetni, akkor meg kell várni a következő közösségi/nyilvános hamvasztást és akkor vinni el az addig köztes helyen tárolt halottat. Emiatt a napokban a város tele van családi hamvasztási rendezvényekkel.

Amikor ezeket a sorokat írtam, vitték el tőlem másfél méterre az ablak előtt a szomszéd lakásban lakó francia házaspár férfi tagjának a holttestét a helyi mentők egy hordágyon. Nyugodjon békében ő is.

Szólj hozzá

Érdekességek Indonézia Bali Temetés