2019. már 12.

Mini sárkány a plafonon, és még cuki is

írta: chxxx
Mini sárkány a plafonon, és még cuki is

img_7022_resize.JPGGyerekkoromban apukám bejárta az egész Földgömböt, és mindig sokat mesélt a mesés vagy horrorisztikus világokról, ennivalókról és élőlényekről. Az egyik ilyen története (közvetlenül az után, hogy az arab sivatagban fákat telepítettek még a Kádár rendszerben) az volt, hogy egy meleg helyen a hotelben feküdt az ágyban, és egy kis gyík mászkált a plafonon. Aztán megunta a mászkálást és leputtyant az ő hasára, nézett egy nagyot (mindketten), majd elfutott. Na, ő volt a gekkó.

Bali nemzeti állata a gekkó. Minden sarkon van belőle három(száz). Egy ideig gondolkodtam rajta, hogy helyesen írva hogy is van a nevük. Aztán kiderült, hogy angolul érdekes, mivel a gecko családba tartozó állatok egy fajtája a gekko, tehát akárhogy is lehet írni. 5-30 centi hosszú állatok, többnyire zöldek, kivéve, amikor nem.

img_7018_resize.JPG

A tappancsaikkal a plafonon is tudnak mászni, meg üvegen, meg úgy mennek körbe a ház sarkán, hogy külön fizika könyvet lehetne írni róla. Kisebb rovarokat esznek, és volt már olyan, hogy egy jóga óra alatt a hátamon fekve a plafonon vadászó gekkókat nézve azon gondolkodtam, hogyan lehet ilyenkor elmélyülten koncentrálni a röhögés helyett?

A lakásunkban is osztozunk a téren úgy 3-4 egyeddel. Elég nagy testük van ahhoz, hogy zajt is csapjanak. Az éj csendjében simán fel tudsz riadni arra, hogy valami éppen tolja arrébb a szekrényt. Na jó, a papír szemetet a kuka mellett. De akkor is zajos. A másik, az a normál üzemben kiadott hangjuk. Nem tudom leírni - nyilván -, de olyan, mint a sárga gumi kacsa. Nyikk-nyaaaaaak. És ez sokszor. Mindig mosolygunk rajta.

img_7023_resize.JPG

Cukipofák. Különösen, amikor kicsik és nagyon nem tudják, mit is kell kezdeni azon kívül, hogy halottnak tetteti magát, ha hozzá érek :-). Az egyik beköltözött a Pilóta kekszes csomagba egyszer. Amikor vettem elő az utolsó darabot a félhomályban, a szemem sarkából láttam, hogy valami van a keksz oldalán. Azt gondoltam, hogy a csomagolás egy darabja, kicsit megráztam hát a kezem, az a valami leesett az asztalra...majd elfutott. Na jó, elsőre ijesztőbb volt, mint így utólag leírva.

img_7107_resize.jpg

Az esti sétákon a minap meg is állapítottam, hogy minden tisztességes cégnek a logójában van minimum egy gekkó, ahogy azt a képen is lehet látni (pirossal aláhúzva), még ha nem is a tervező elképzelése alapján is. :-) Mondtam már, hogy cukik?

A fenti képeken ugyanaz a gyerek gekkó állt modellt, de vannak sokkal nagyobbak is. Amikor megjelenik egy-egy 20 centis darab, szinte hallod a lábainak a dobbanását, ahogy fut. A teljesen kifejlett példányok meg így néznek ki:

img_7108_resize.JPG

Szólj hozzá

Érdekességek Bali