2019. már 06.

Lezárják a repteret, az Internetet és a közlekedést Balin csütörtökön!

írta: chxxx
Lezárják a repteret, az Internetet és a közlekedést Balin csütörtökön!

img_7106_resize.JPG

Ahogy olvasgattam meg beszélgettem a témában, egyre inkább azt gondoltam, hogy "hát ez normális"?

Itt a Nyepi. Ez az a nap, amikor egy új év beköszöntével az embereknek el kell gondolkodniuk arról, hogy milyen életük volt, és mit szeretnének a következő évtől. Egy befelé forduló, reflektálós napról van szó. Nem a nyugati verzió, ahol ez a nap többségében a kijózanodásról szól, hanem olyan tényleg az elmélyülés van a középpontban.

A tuti ami biztos, a rendszer nem hagyta a véletlenre a folyamatot. A nap folyamán otthon kell lenni (turisták lehetnek a szállodájukban), tilos kimenni az utakra, lekapcsolják a szigeten az Internetet, leállítják egész napra a nemzetközi repteret, és szépen csendben kell lennie mindenkinek, lekapcsolt lámpák mellett (és tűz nélkül). A teljes rendőrség és biztonsági erők az utcákon lesznek az ezt megelőző naptól kezdve, ami 22-23.000 fegyverest jelent...mert azért rendnek is kell lennie, na!

Egy barátunk mesélte, hogy tavaly volt egy repjegye, ami pont - mint később kiderült - a Nyepi napjára esett, és a felszállás helyett két napos reptéren várakozás lett a vége. Más kérdés, hogy a társaság nyilván tudta ezt előre, és mégis eladta a jegyet.

Pár hete beszéltem itt arról, hogy annyi ünnep meg új év van az ország életében, hogy 3-4 hónapig alig dolgozik rendesen bárki is. Elérkeztünk a finishez!

Balin két fő naptárat használnak: a Balinéz-t és a Pawukon-t...meg még a Gregoriánt is nyilván, amit iPhone időnek is szoktak hívni (végre egy óra, ami szinkronban van).

A Pawukon naptár 210 napos, ami 30 különböző nevű hétből áll, és 10 egymással párhuzamosan futó hétből, amelyek 1-től 10 napos hosszúságúak. Szóval, az 1 naposból van sok-sok egyforma nap egy évben (nem 210, mert egy képlet alapján van olyan nap is, amikor "nincs nap"?!?), a 10 naposból meg 21 "hét". Egyszerre. Egy adott napon van ez is meg az is, meg a másik 8 is. Amelyik szám nem osztója a 210-nek, ott néha megismételnek 1-2-3 alkalommal egy-egy napot, hogy kerek legyen a történet. Saját meglátásom, hogy ez elmond sok mindent a régi Bali nép tudásáról is. A Holdat felismerték ugyan, de a nap ciklushoz egyáltalán nem kötődő naptár arra utal, hogy az Egyiptom-Bali nemzetközi csillagászat és mértan vetélkedőn Bali a harmadik helyen zárt volna. Igaz, egy országban, ahol mindig 31 fok van, sok értelme nincs számolgatni.

A Balinéz naptár meg Hold alapú, 12 darab 30 napos hónapból áll, ami ugyebár megint nem stimmel még a Hold mozgásával sem, ezért itt-ott kivesznek napokat, hogy szinkron legyen, majd amikor már nagyon kifogytak az ötletekből, hogy kövessék a Gregorián naptárat, akkor betolnak egy egész hónapot a 11. hónapjuk után. Az évek pedig 78 évvel a mi naptárunk után indulnak, tehát náluk most éppen 1941 van, vagyis Japán éppen készül megtámadni Pearl Harbor-t! :-)

img_7118_resize.JPG

A Csend Napja előtti nap az ünneplésé: jön az Ogho Ogho. Akkor meg azért nem lehet közlekedni az utakon. Több hete építik mindenhol a több méter magas rossz szellemeket és szörnyeket (a fenti képen még a karámban parkol a démon a felvonulás előtt), amiket majd zene-dob-síp kísérettel visznek körbe az utcákon, majd a nap végén felgyújtanak, hogy megsemmisüljön minden gonosz és rossz, ami az előző évben történt az emberekkel (és legyen miről gondolkodni majd másnap). A több hét munka ellenére, ma éppen esik az eső folyamatosan, de mi nagyon szurkolunk nekik!

img_7119_resize.JPG

A sor végén pedig a Ngembak Genian/Angi, a tüzek újra felgyújtása következik, amikor a családok összegyűlnek, és mindenki bocsánatot kér másoktól, akiket megbántott, hogy tiszta lappal indulhasson az év. Így lesz teljes a tűz ciklusa Bali szigetén.

Szólj hozzá

Érdekességek Közlekedés Bali