2019. feb 17.

20.000 önkéntes szed szemetet ma Balin két diáklány kérésére

írta: chxxx
20.000 önkéntes szed szemetet ma Balin két diáklány kérésére

 

12728964_675915429214097_4509191322873885175_n-1.jpg

Balin mindig süt a Nap, ezt igazából el sem tudjuk rontani. Amit el tudunk rontani, azt viszont mindenképpen meg is próbáljuk elrontani! Ehhez nagyon értünk.

A szigetnek egy fő problémája van, és ez nem a gamelan zene (bár szerintem az rosszabb :-)), ami egy egyszerű természeti jelenségnek köszönhetően romba dönti a tengerpartokat hónapokra. Márpedig, egy sziget, ami a bevételeinek 80%-át turizmusból szerzi, megérzi ezt.

A következő történik: mivel itt még a műanyagot is egyszer használatos műanyagba csomagolják (pl. a pohár üdítőt még betekerik egy nylon zacsiba), és a szemétkezelés még nem honosodott meg a sziget lakói között, az eredmény az, hogy jó esetben hatalmas szemét telepeken halmozzák a fincsi cuccokat, rossz esetben pedig a falu végében az árokban. Rengeteg helyen láttuk, hogy egy jó kis árok tele van szeméttel a lakott terület határában.

img_6700_resize.JPG

A másik jelenség ezzel párosul. Az említett árkok, amibe a szemét kerül, egész egyszerű földrajzi adottságuk miatt az eső levezetését szolgálják a hegyekből a tenger felé. Az év háromnegyedében ez nem tűnik fel senkinek, hiszen alig esik az eső, a szemét békésen üldögél az árokban. Aztán megérkezik november-december, és az első látványosabb trópusi zuhénak az a még látványosabb mellékhatása, hogy a vízben közepesnél rosszabbul oldódó (tehát egyáltalán nem) műanyag folyam elindul lefelé, bele az óceánba. Az áramlatok pedig egyenesen a parton homokban fetrengő naptejtől fehérlő turisták felé viszik őket...meg fa hulladékokat...meg bazi sok kókusz héjat, a bazi sok elfogyasztott kókusz-tej ital után. Mivel a kókusz egy növény, ami lebomlik, ezt is simán kihajigálják ezerszámra a már megismert árkokba. Ám, a kis köcsög, amíg lebomlik, nagyszerűen úszik, és egészen messze is tud gurulgatni a parti homokban, ami minden, csak nem szép.

img_5678_resize.jpg

Az időszak február-márciusig tart, vagyis még most is javában. Mi sem járunk át a nyugati partra (Kuta-Seminyak-Canggu), mert nem lehet fürdeni rendesen. Néha veszélyes is, ha mondjuk egy rönk érkezik meg a fejünkre egy hullámmal, de inkább csak kellemetlen beletapicskolni egy nylon zacsiba a víz alatt...méterenként. A kisebb méretű úszó objektumok között vannak a naponta a >> helyi isteneknek kirakott Ajándékokban elhelyezett alufóliás kekszek és Menthos cukorkák (???) is.

Itt jön a legjobb rész. A helyi folklór és önigazolás története. Mielőtt megérkeztünk ide, meg itt a helyiektől is a következő sztorit hallottuk: az esős évszakban Jáván a sok szemét belekerül a vízbe, és az áramlat pont ide sodorja azt, szegény Balira, szóval semmit sem tudunk tenni ellene! Nos, a nagy szart! Itt keletkezik, itt is marad.

A kormány már ezer választási beszédben megígérte, hogy tesz ez ellen valamit, aztán sosem sikerült. Egészen addig, amíg megunta ezt két diák lány testvér, Melati és Isabel Wijsen (akkor 10 és 12 évesen), és mozgalmat indítottak ellene: http://www.byebyeplasticbags.org/team/. Azóta felszólaltak nemzetközi konferenciákon, elismeréseket kaptak, és ami még fontosabb, a helyi politika is elkezdett melléjük állni. Végül idén január 1-gyel megszületett az áttörés.

A kormányzó elrendelte, hogy elsőnek a nagy áruházak és boltok szüntessék meg a nylonzacskók használatát. Azóta vagy viszel magaddal szatyrot, vagy vehetsz egy szövet táskát a boltban, ami elég drága ahhoz, hogy legközelebb magaddal vidd. Én hoztam magammal otthonról egyet, kapóra jött! :-)

img_7028.JPG

A másik nagy akció a mai napon történik harmadik alkalommal. Az esős évszak végéhez közeledve a lányok megszervezték tucatnyi helyen az >> önkéntes szemét szedést One Island One Voice néven. Először 12.000 ember, majd tavaly 20.000 ember ment ki a partokra takarítani. Eredetileg egy reggeli csapattal akartunk kimenni 7-re a partra, de a tegnapi kutai buli után még az ébresztőt sem hallottuk meg :-), így csatlakoztunk a délután fél 5-ös társasághoz. Végül a 10-15 önkéntes az összes kukás zsák segítségével 1 óra alatt a parkolót takarította ki csak, na ebből kell még sok. Mi kimentünk a partra és 3-400 méteren sétálva szedtünk tele Gabival egy nagy nylon zacskót. Kíváncsi voltam, hogy mikor jön az "első követő". Végül egy kisfiú hozott oda egy vízből kihalászott zacsit, hogy bele tehesse a kukánkba. No, ebből is több kell.

img_7030_resize.JPG

Hol cégek által szervezve, hol önerőből hozott zsákokkal gyűjtik az önkéntesek a parti hulladékokat. Tavaly 60 tonna műanyag szemetet szedtek össze és kisebb partszakaszokon is száz kilós nagyságrendben hever az doboz-üveg-zacskó halom. Másfél órát megér, hogy holnap talán szebb legyen. A fennmaradó probléma a még vízen úszó többi szemét, de arra más technológiára lenne szükség...már töröm rajta a fejem.

img_7025_resize.JPG

Addig is, amíg gyűlik az anyag, múlt héten találkoztam a Potatohead (Seminyak) Beachclub egyik vezetőjével, aki együtt dolgozik a lányokkal. Megmutatta, hogy a Fenntarthatósági Laborjukban mikkel kísérleteznek éppen. Voltak egyszerű megoldások, mint a műanyag szemétből préselt folyékony-szappan adagoló (képen az asztalon középen), meg bonyolultabbak, mint a házi mini prés-kemence, amivel kisebb cégek tudnák kezelni a saját hulladékukat, és járdaköveket készíteni belőle. A képen éppen a személyzetet képzik arra, hogy mit tehetnek otthon a szeméttel.

Az a terv, hogy ha elül a hétvégi felhajtás, akkor a lányokkal is tudok találkozni végre, megyünk tovább és beszélek az Eco Bali hulladék kezelő cég tulajdonosaival, hogy a lányok által begyűjtött szemétből csináljunk valami maradandót és hasznosat. Építsünk belőle egy magyar szabadalom segítségével gyalogos utat a Potatohead területén, és mutassuk meg, hogyan lehet újra felhasználhatóvá tenni akár több tízezer tonna hulladékot is. A Jakartai Magyar Nagykövetség segítségével szintén várok egy időpontra a Denpasar-i Kormányzóságtól, ahol ugyanennek a nagyobb felhasználását szeretnénk kitalálni, plusz terveznek egy szigeten átmenő autópályát is Singaraja felé, már ott is elkezdték az egyeztetéseket és remélhetően időpontot is adnak lassan. Valami lesz...addig is, szedjük a szemetet zacskónként.

 

Szólj hozzá

Érdekességek Indonézia Programok Strandok Bali