2019. feb 10.

Duolingo - nyelvtanulás két harapás között

írta: chxxx
Duolingo - nyelvtanulás két harapás között

tower-of-babel.jpg

Szerintem rengeteg emberrel megtörtént már, hogy eltöltött hosszabb időt, akár éveket egy nyelv tanulásával (vagy esetleg úgy érezte, hogy csak tanították, de eredménye nem volt), és a végén szinte semmire nem tudta használni.

Valahogy kimarad az a környezet az életünkből, amit a nyelvóra adott meg és egyszerűen nincs módunk és időnk elmenni egy újabb helyre és alkalomra. Szóval, csak kopik és kopik.

Van egy applikáció, amit már régebben is ismertem, de megéri beszélni róla pár szót, mert nem csak otthonról elszakadva használható, hanem buszon-villamoson is, és ingyenes: a Duolingo.

Egyszerű teszteket használ, írás-olvasás és szövegértés-beszédfelismerést is alkalmaz. Nem rakéta-tudomány szinten, de arra jó, hogy néha a homlokodra csapj, hogy "jajj, tényleg, az úgy volt az órán". Nyelvenként napi öt perccel már jól látható eredményeket lehet elérni (jó, nem árt, ha magadban is használod közben, tehát, ha meglátsz egy kutyát, akkor próbáld meg felidézni, hogy mi is volt az mondjuk olaszul).

Egy-két hónapja kezdtem el használni itt Balin. Az elején lehet szintfelmérőt írni, hogy el tudd kerülni a feleslegesnek tűnő tananyagokat (bár, néha ott is biztos vannak meglepetések). Angolul nem próbáltam ki, de németül igen, és mivel első körben ugrottam 108 szintet a teszt után, ezzel inkább nem töltöttem időt, hanem beraktam a korábban tanult három kisebb nyelvet, ahol még alapszinten is sok lyuk tátong a fejemben, meg a mostani újat, ahol meg pláne sok. Így most - ha kis lépésekkel és biztos sok felejtéssel is - szépen lassan tanulom a "kutya-macska-nagynéni" részt franciául, oroszul, svédül meg indonézül is. Kíváncsi vagyok, hogy fél év múlva mi lesz belőle. De, ha már az idő így is meg úgy is eltűnik, akkor már tűnjön el hasznosan két fogás között az étteremben várva, vagy a medence mellett száradás közben.

PS: biztos vannak jobb eszközök is, osszátok meg, minden ötlet jó ötlet!

(fenti kép: Bábel tornya)

Szólj hozzá

Indonézia Nyelv Bahasa Indonesia