2019. jan 04.

Lehet Óriásplakátra értelmeset is írni...bizony!

írta: chxxx
Lehet Óriásplakátra értelmeset is írni...bizony!

Képzeljétek, léteznek olyan országok, ahol a korrupciós index a Transparency.org (2017) szerint a 96. helyen van, és így Magyarország 30 hellyel megelőzi (éljeeeeeen, de azért Botswana-hoz még kell küzdenünk nekünk is újabb 30 helyet). Valószínűleg ez a 30 hely teszi lehetővé a nagyon rugalmas vízum ügyintézési gyakorlatot is, szerencsére :).

Selamat Datang di Indonesia! :-)

Hozzáteszem, lehet, hogy még nem frissítették a listát az elmúlt 3-4 évben...vagy csak nagyon szűk választói réteget kérdeztek meg a felmérés alatt. Sebaj. Tényleg, mi a jobb: ha bármit el tudsz intézni egy kis zsebpénzzel, vagy ha pénzzel sem tudsz semmit elintézni, ha nem vagy családtag?

Egy olyan országban vagyunk, ahol a "nép" attól fél, hogy a rendőr megállítja, titokban kábítószert nyom a zsebébe és ezért kb. kivégzik, merthogy pont a drog témakörre érvényes itt a halálbüntetés. Nem egy életbiztosítás.

Bali kábszer ellenes plakát

Erről jut eszembe, Kuta partjain járva (a McDonald's előtt konkrétan) korlátlan számú fiatalember őgyeleg a parkoló motorok között és félhangosan kérdezgeti a turistákat, hogy "kell-e drog?". Volt egy pillanat, amikor eszembe jutott, hogy keresek egy rendőrt és odaviszem hozzá, mert mégis csak gyerekek is rohangásznak ott. Aztán megkérdeztem helyi ismerősöket, mire kiderült, hogy nyilván ők a rendőrök üzleti partnerei...nos, akkor nem megyek oda.

Mindezek ellenére, ebben az országban azt fogod látni, hogy úton útfélen óriásplakátok hirdetik a következő üzeneteket:

1) Az 5 haderő teljes összefogásával védik az országot (levegő, víz, rendőr, katona, készenléti), meg a közelgő 2019-es választásokat. Fontos üzenet a turistáknak, hiszen 2002-ben 200 halottja volt a kuta-i  bombatámadásnak, és nem sokat javított a látogatottságon, ami a sziget bevételének 80%-át adja. Tudom, otthon is pont az átmenő "turisták" ellen véd a nép hőse...

2) Téged is nagyon várnak a seregbe, mert a repülőgép pilóták mosolyognak és jóképűek (fenti kép)

We need you in the Army

3) A katonaság/rendőrség és a nép állítsa meg együtt a A) drogokat B) hoax ügyeket (átveréses pénzlehúzós) stb.

Csak az ugrott be, hogy máshol ez miért nem így van? Kétségtelenül fura minden sarkon izmos katonákat látni a hirdető felületeken hajókkal meg gépfegyverekkel, de azért ad egy érzést, hogy biztonság van, és törődnek egy kicsit az üzenet olvasóival (meg persze a tábornokok reklámozzák is magukat vele nyilván). Magyarország valós bevételeinek hány százaléka származik vajon a közreklámozott dolgokból? Egyszerűen csak más érzés, mint amikor...de úgyis tudjátok miről beszélek.

Bali halász ladikok Jimbaran

Szólj hozzá

Érdekességek Indonézia Bali