2019. jan 01.

Hogyan költözik Ausztrália Balira egy hétre? BUÉK! Selamat Tahun Baru!

írta: chxxx
Hogyan költözik Ausztrália Balira egy hétre? BUÉK! Selamat Tahun Baru!

Hihetetlen, de egy hét erejéig képes egész Ausztrália Balira költözni. Az év legnagyobb részében (eddig) azon törtük a fejünket, hogy miből élnek meg az éttermek és szállodák egészen pontosan. Kuta és Seminyak még elmegy, bár ott meg annyira szemetes a tenger a téli pár hónapban, hogy nem lehet fürdeni sem, de a többi parton meg kongó üresség van. Nem azt mondom, hogy nincsenek turisták, hanem azt, hogy a kihasználtság jó esetben is 20-30% körül van. Sanurban egy félig teli étteremre jut általában 3 üres. De úgy teljesen üres, ahol a 2-3 pincér egy asztalnál támasztja a fejét egész este.

Pár napja ez a helyzet teljesen megváltozott. Élettel teli zaj, félig és teljesen megtöltött éttermek, sétáló emberek mindenhol. Mi éppen egy másfél hetes kiránduláson voltunk északon meg Gilin, mivel meglátogatott minket apukám két hétre, szóval csak a változásra jöttünk vissza, ezért még jobban feltűnt. Nekem tetszik a pezsgés. Az ausztrálok úgy használják Balit, mint a magyarok többsége Siófokot. Minden sarkon ők vannak.

A repülő január 1-én éjfél után 30 perccel szállt fel, ezért mi este 10-re mentünk ki a reptérre, ami már az újévi bemelegítés időszaka volt. Talán kínai hatásra, de elég egy piromán nép...szerencsére, mert én is az vagyok, bár most kivételesen nem vettem semmilyen robbanó eszközt.

A gép indulása azért is volt érdekes, mivel a Denpasar - Doha útvonalon így repülés közben 2x volt újév (egyszer a jakartai időzónában, egyszer meg az Indiai Óceán felett), meg még egyszer a váróban. Szóval 3 buli egy éjszaka alatt, az jó, nem?

11 óra körülre értünk a reptérhez közeli Kuta partjára. Mivel az összes autóút mellett rakáta árusok százai szolgáltattak egész nap, számítottunk rá, hogy lesz buli a parton...de nem ekkora! (a mobilom úszni tanul, így egy régebbi kamerát használtunk, gyengébb képek lettek sajna.)

Bali újév 1

A part közeli utakat már teljesen lezárták, még motorral sem lehetett bemenni, mert tele volt már akkorra parkoló motorokkal és hömpölygő tömegekkel. Tisztára Augusztus 20., csak nem állami előadásban. Arra emlékeztetett, mikor még gimnáziumban bementünk 2-3 órával a show előtt a híd lábához, és utána onnan a Rákóczi úton hazáig sétáltunk Sashalomig. Gondoltuk is, hogy "milyen sokan vannak", majd hirtelen ötlettől vezérelve kinéztünk a partra is. Akkor jöttünk rá, hogy mekkorát tévedtünk. Kuta-Legian-Seminyak-Canggu-Minggu közel 8 km-es egybefüggő partszakaszát a víz vonalától a fákig ülő embertömeg foglalta már akkorra el. Huppsz! Szinte folyamatosan mentek az égbe a rakéták már a felvezető két órában is. Aztán elkezdett az éjszakával együtt besűrűsödni a rakéták száma is. Sikoltozás, fütyülés, egy-egy nagyobb és szebb rakéta utnán elismerő huhogás. Aztán, ahogy közeledett az egységes iPhone éjfél :-), eldördültek a nagyobb szállodák programozott tűz-sárkányai, és megadták a kegyelemdöfést a 2018-as évnek.

Bali újév 1

Ekkor indult be az igazi őrület (a képen csak kontúrokban látszik sajna). A teljes partszakasz rakétába borult. 5-7 percig nappali fényű csillagok ragyogták be az Indiai Óceán szegletének fekete egét. A rakéták többsége az égen landolt, egy-kettő visszapattant a napernyőről és felrobban ott helyben...hogyan lehet nem eltalálni egy egész eget? Szervezetlen, kaotikus, mégis nagyszabású volt. Még a Berlini Fal idején láttam hasonlót Berlinben, csak itt sokkal kellemesebb volt az idő. Pár ember fürdött is közben.

Logikusnak tűnt, hogy a tömeg előtt kezdjünk el kivonulni, mert a kis utcákat eldugító forgalomról előbb hallottunk, mint a "híres" tűzijátékról. Meg is úsztuk 15 perc heringezéssel a mellékutcákban, és további 15 perc múlva már otthon voltunk. Mindenből a legjobbat sikerült! :-)

A balinézek több dolgot is ünnepelnek. Az állami ünnep (és a turista ünnep) a január 1-es új évet is nyilván tartja. Emellett a balinéz 210 napos naptárban szerepel a Galungan és Kuningan ünnep párosa, ami egy 10 napos ünnep eleje és vége. A helyiek úgy gondolják, hogy az elsőn érkeznek meg az ősök szellemei hozzájuk, egy sor disznóáldozat bemutatása közben, és a másodikon térnek vissza az égbe (kicsit hasonlít a halottak napjára, csak hosszabb a party). Mivel a két naptár hosszban nagyon eltér egymástól, hozzánk képest ez egy vándor ünnep, szóval legközelebb nem esik majd egybe.

Ma már másnap van, naplemente óta folyamtosan mennek a rakéták városszerte, mintha megint ünnep lenne, de már csak a maradékok lángoltak fel erre a két órára.

Akárki, akármikor, akármit is ünnepel, akárhány fogadalmat tesz, amit két hét múlva elfelejt, sok boldog Új Évet szeretnénk kívánni és sok sikert 2019-re mindenkinek!

Itt lencse meg malac helyett ezt találtuk elsején...de ez is finom volt :-)!

Bali újév 1

Szólj hozzá

Érdekességek Programok Bali