2018. dec 24.

Karácsonyfa sörös üvegből - sánta Karácsonyi hangulat

írta: chxxx
Karácsonyfa sörös üvegből - sánta Karácsonyi hangulat

Valami nem stimmel a Karácsonnyal itt Balin. Még egyet kell aludni, de valahogy nincs rendben az egész.

Decemberben a Karácsony nem egy nap, hanem egy hónapokig tartó folyamat szokott lenni. Elkezd hidegebb lenni, nagykabátban sétálgatunk, megjelennek a vásárok (a profit kergetés miatt egyre hamarabb...lassan augusztusban fog kezdődni a szezon :-)), a boltok elkezdenek a blues háttér zenéről áttérni a "Jingle Bells"-re, aztán még hidegebb lesz, és abban reménykedünk, hogy "idén fehér legyen a karácsony". Amikor meg az lesz, akkor abban, hogy "közteresek ne felejtsenek el kivonulni a hólapátokkal a megfelelő helyekre, lehetőleg ne utólag"...aztán kiderül, hogy a vendégségben még egy elfelejtett rokon van, akinek hirtelen kell bon-bont venni a benzinkúton, és persze a fél kacsa is kicsit odaégett, mert éppen próbáltuk kicsomózni a "nem is néz ki olyan rosszul ennyiért" fenyőfához a szájba-tapicskolt égősort. Végül meg mindenki boldog, vagy boldog lesz, amikor végre kicserélte a kapott ajándékot valami értelmesre...végre! :-) Bármi ismerős?

Há' itten nem. 30 fok van minden nap. Hónapok óta. Tegnap felmentünk a hideg érzését követve a Batur hegyre (1717m), és éreztük is a hideg leheletét - a kijelző tanúsága szerint 24-26 fokon -, és az 1500m feletti lombhullató erdőben úgy érezhessük magunkat, mint a késő tavaszi Mátrában (sehol egy pálmafa). Tisztára deres is lett a leheletem reggelre.

Mi történik egy olyan országban, ahol kb. 80% muszlim, és egy olyan szigeten, ahol ennek ellenére 80% hindu, és csak 18% muszlim, a maradékon meg több "futottak még" vallás osztozik?

Forró csoki és karácsonyi zene á la SBBali karácsonyfa 1

A boltok tele vannak karácsonyfákkal, az eladókat még az indiai étteremben is télapó sapkában kergetik munkába (biztos nincs elég melegük), és a Starbucks foteljeiben ülve már másfél hónapja a "Best of Xmas" válogatás csilingel. Mindezt azért, mert a sziget lakosságának közel 150%-át kitevő éves turista had többsége történetesen ezt az ünnepet ünnepli. A fránya téli szünet, ami a második leginkább látogatott időszaka a sziget életének meg pont rá esik a Karácsonyfára, tehát kötelező ünnepelni. Még akkor is, ha nem is tudjuk, hogy mit is pontosan. Jó nem?

A Ngurah Raj nemzetközi reptér várójában...Bali karácsonyfa 2

No, akkor kezdjük az elejéről a történetet :-)

Mi a tök az a karácsonyfa? Az emberek egészen régen észrevették, hogy egyes növények tök sokáig élnek, és még télen is zöldek, pl. fenyőfa. A tél tradicionálisan az az évszak volt a Samsung hűtőgépek kora előtt, amikor nagyon gyorsan éhen lehetett halni, ha nyáron nem tettünk el pár hasznos dolgot a családnak. Az örökzöldek a tél közepén az élet, és az örök élet szimbólumai voltak. A tél gonosz volt (meg akart halasztani minket), és ezek a fenyő ágak segítettek (szerintük) elűzni a negatív hatást. Persze, mit tudunk mi erről egy szigeten, ahol a patkányokat is az utcára reggel kitett ajándékokkal űzik el egy jó adag patkányirtó vagy kapanyél helyett?

Sanurban tutira mentek: öröksárga, buddhávalBali karácsonyfa 3

A lényeg, hogy állítottak különböző faágakat Egyiptomtól Kínáig, és a Német Alföldtől Izraelig. Mindezt még jóval az előtt, hogy a Keresztény vallást egyáltalán kitalálták volna. Aztán jött a nagy hullám. A németek "vicces május fáját" a gyerekek annyira viccesnek találták, hogy egyre több helyen lett a fa állítása a téli jókedv forrása. Gyertyákkal (csillagok az égen), almákkal (ez már a keresztény tudás almájának kifigurázása volt), girlandokkal (ez meg a kígyó) meg csillagokkal a tetején (a betlehemi csillag/üstökös). Imádta mindenki. Aztán, ahogy a napisten kultuszokból (Egyiptom, Mithrász) a csillagászati nap újra születését (a mai december 21-es napéjegyenlőséget, amikortól minden nap hosszabb lesz, tehát "megszületik a napisten") a Keresztény vallás átemelte és antropomorfizálta Krisztusként (meg annak születésnapjaként, amely elhozta a "fényt"), úgy próbálkoztak itt is Luther Márton nevéhez kötni a fadíszítés szokását, hogy házon belül maradjon, de ez a próbálkozás nem sikerült. Ja, amúgy az időszakra régen a megújulás ünnepe esett, azt is csak később szedték két részre: Karácsonyra és Új Évre, gondolom oka lehetett pár naptár reform és a pontosított csillagászati számítások.

Seminyak homokjában egy aludoboz-faBali karácsonyfa 4

Lőn XIX. század, és a sajtó megmutatta a "tutin ünnepelt Karácsony" képét az éppen indusztrializálódó Új Kontinensnek is, ahol megérkezett a listára a kövér piros bácsi (a korábbi jótékony, de kissé éhező kinézetű pap helyett), és befutottak a Jeruzsálem területén kevéssé közismert rénszarvasok is. Az i-re a bizonyos pontot - és a kor közfelháborodásának forrását - a (z amúgy tűzveszélyes) gyertyák helyett Edison segédje által kitalált elektromos izzók tették fel, meg a kézzel készített díszek helyett érkező kicsi kínai fröccsöntött műanyag gömbök. Ha most elnéztek balra, ott láthatjátok az említett dísztárgyat a szobátokban :-).

Bali karácsonyfa 5

Innen egyenes út vezetett oda, hogy kb. 20 éve, még Sashalmon laktunk, és a család három fát vett egyetlen Karácsony napján, mert az első kettő nem nézett ki annyira jól. Csak a nyertes fát díszítettük fel :-).

Majd ugrunk újabb 20 évet előre, és ott tartunk, hogy már évek óta nem vesz nálunk "mindenki mindenkinek" haszontalan ajándékokat, hanem mindenki főz-süt valamit és eszünk együtt egy jót - ami most technikai okokból étterem lesz Gili Trawanganon -, és Bali kissé fenyő-zord éghajlata miatt egy dobozban utazó műfenyő fogja képviselni a karácsonyi hangulatot (ami egyébként skandalum, eredeti fát akarok eredeti izzókkal!!!).

Nekem ugyan tetszenek a fenti alternatív karácsonyfák is, de a lényeg, hogy kívánunk mindenkinek nagyon kellemes és tetszőlegesen kiválasztott ünnepeket, főképp karácsonyfás, ajándékos, beiglis, töltött káposztás, csillogót...olyan, meseszépet! :-)

PS: a 30 fokból, persze, havas alpesi sípályákról álmodozunk, és Petőfinek üzenem, hogy....na, ebbe most nem is megyek inkább bele... :-)

Szólj hozzá

Érdekességek Programok Bali