2018. dec 23.

Vulkán kitörés és cunami - Krakatau 2.0

írta: chxxx
Vulkán kitörés és cunami - Krakatau 2.0

A Krakatau vulkán minden földrajz könyvben szerepel, mint a három legnagyobb modern kori vulkánkitörés helye. A vulkán Szumátra és Java között a Szunda Szorosban van (Balitól úgy 1100km-re, szóval messze). Amúgy teljesen rajta van a bakancslistámon, Szantorini és a St. Helens hegy már kipipálva :-).

A tegnap este 9-kor kezdődő kitörés nem volt nagy. Utoljára 1883-ban alkotott igazán nagyot a sziget, amikor is eltűnt  az egész a tenger színéről és 63.000 ember halálát okozta a kitörés és vele járó 41 méter magas cunami. 1927 körülre nőtt ki ismét a folyamatosan növekvő láva kúp a habokból. Tegnapig többször füstölgött korábban is.

Fél órával kesőbb, 21:30 körül, a telihold által megemelt tenger hátán megérkezett egy 2 méteres hullám fal is a partokra. Se megelőző földrengés, se tenger visszahúzódás, csak ohne Zucker a hullám. Így nyilván riadó sem volt előtte. Nyaraló helyek, céges újévi partik és előadó együttesek is vannak az áldozatok között. Jelenleg december 25-ig van érvényben a cunami riadó a térségben.

Ugyanitt, olcsón épitési telek eladó! :-)

Szólj hozzá