2018. dec 13.

Bali a vízesések szigete (is)

írta: chxxx
Bali a vízesések szigete (is)

Végy egy szigetet 2-3000 méteres hegyekkel, és adj hozzá egy halom monszun esőt, az eredmény szinte biztosan vagy 50 vízesés lesz. Akármerre indulunk el Bali belseje felé, előbb-utóbb találunk egy táblát, ami egy vízeséshez vezet.

Ubud mellett: Teganungan vízesésBali Tegenungan vízesés

Tudom, ez most meglepő lesz, de a vízeséseknek 2 vége van: név szerint az alsó meg a felső. :-) Sokszor van, hogy az egyikből nem tudunk átmenni a másikba. Szóval, mielőtt leparkolunk boldogan az első táblánál és kifizetjük a díjakat, döntsük el, hogy mit akarunk. A felső részen általában van kis tó, előtte sokszor kisebb vízesések, amikben lehet ugrálni-csúszkálni, viszont - logikusan - a vízesést igazán nem látjuk. Az alsó részen pedig látjuk a lezúduló vízet, alá tudunk állni - ahol engedik és nincs elkerítve, ennek is nézzünk utána (az előző képen jól látszanak a bóják) -, élvezhetjük a vízpárát, szóval másképp szexi.

Bali Tegenungan vízesés 2

A turistásabb helyeken egész iparágak vannak kiépülve, és éppen csak nem Photoshop-olnak minket rá egy-egy képre és adják oda majmok által dedikálva. Ezek inkább Ubud környékén vannak. A két vulkán túloldalán északon meg inkább a romantikusan sáros verziók vannak szétszórva. Kicsit Egerszalókra hasonlít a különbség időben. Régen saras-dagonyázós volt, imádtuk, jártunk oda Budapestről esti fürdeni meg vissza...most meg ott van egy EU konform fürdő, ahol még koszos sem tudsz lenni rendesen. Ki mit szeret, oda menjen!

Nekem eddig a romantikus fajta tetszett. Sekumpul vízesése Bedugul és Singaraja között található, ha északnak megyünk a főúton, jobb (keleti) oldalon. Van legalább 3 lejárat, a legtávolabbi vezet az aljára.

A lenti vízben a pici vonalka egy emberBali Sekumpul vízesés

10-20.000 IDR után és 500 lépcsőn át lesétálva érjük el az alsó tavat. Jobbra a távolban még egy vízesés van, oda is elsétálhatunk innen. Az egyik legszebb hely a Balin található vízesések között. 80 méterről zúdul alá a víz és eléggé lelassul a köveken, hogy akár alá is úszhassunk. Azért óvatosan és vegyünk mély levegőt előtte. Öltözni a kövek között lehet, a vízből inkább ne igyunk, bár nem próbáltuk és logikusnak tűnik, hogy iható, de tuti ami tuti. A vízpárától a fényképezőgép egyfolytában nem lát ki a saját fejéből, de azért el lehet sütni egy-két izgalmas képet. Miután nagyon kiélveztük a fürdést, már csak azt az 500 lépcsőt kell meghódítani, immár felfelé, és vár minket a megérdemelt üdítőnk a boltban.

Közelebbről ugyanaz a pici vonalka :-)Bali Sekumpul vízesés 2

Szólj hozzá

Bali Vízesés Ubud Singaraja