2018. nov 20.

Megérkezett a szemét Bali partjaira

írta: chxxx
Megérkezett a szemét Bali partjaira

Na tessék, kiteszem a lábam 4 napra, és mi lesz belőle?!? Megígértem, hogy a Valódi Baliról írok...szóval....

Gabi kijött elém a reptérre motorral, mert az volt a terv, hogy fürdünk egy jót a szomszédos Kuta strandján. Mivel kaptam ajándékba egy női strandtáskát, meg 5 kg mangót, plusz a megtömött hátizsákom, és Gabié, egészen akrobatikus volt a robogót felmálházni. Sebaj, a megoldás a lényeg, nem?

Kiszaladtunk a homokra, átöltöztünk, és megláttuk: az eddig teljesen tiszta partok és a sziget nyugati oldala tele lett műanyag hulladékkal. A víz is, a part is. Bementem térdig, és minden második lépésnél rátekeredett egy nylon zacskó a lábamra. Nem szép.

Szemét kuta partjain

A parton a hullámok, meg a néha sepergető emberek kupacokba hordták már egy részét, de folyamatosan jött az utánpótlás. Sokan szörföztek bent, és a távolabbi hullámok törésein is tisztán látszott, hogy jutott mindenhová és nem lesz egyhamar vége.

Az praktikus volt, hogy minden méretű szemét volt bent. Találtam egy nagyobb zacskót és elkezdtem telepakolni. Kicsit arrébb még két turista csinált hasonlóan, de a saját magunk megnyugtatásán túl másra sajnos nem volt jó. A szél zúgásán túl hallani lehetett a szélmalmok lapátjainak suhogását...

Gabi mesélte, hogy múlt héten a rizsföldön, ahol osztálykiránduláson voltak, mondta a tulajdonos, hogy "idén sok a patkány, és viszik a termést, de most találtak ellenük megoldást: több ajándékot raknak ki reggelente az isteneknek, és ez most bevált" (he????). No, itten az élő bizonyíték, hogy nem csak a patkányok ellen hatásos, hanem a polyészterek minden verziója ellen is:

Felajánlás, mint megoldás a bajra

A helyi szörfoktatók azt mondták, hogy ez az időszak március-áprilisig tart. Ilyenkor jön az óceáni áramlás olyan irányból, ahol az esőzések lemossák a szemetet a tengerekbe. Az hosszú idő.

Mesélték azt is (lehet városi legenda), hogy pár éve egy külföldi páros saját pénzen kifeszíttetett a vízben egy hálót, ami jó is lett, nagyon erős is volt, hogy kibírja a hullámokat meg a szemét nyomását. Olyan jó háló volt, hogy a halászok szépen feldarabolták és elvitték halászni magukkal. Ez nem csak otthon van így! :-)

Asszem, hogy neki kellene futni ennek a "tisztítsuk meg közösen a vízet" projektnek. Majd összeírom az ötleteket és keresek valami helyi főmuftit. Végül is, az egyik szabadalom, amit kihoztam pont a vegyes műanyag hulladékból tud betont gyártani, már csak folyamatosan szedni kéne még a vízfelületen, hogy a part szép tiszta maradjon...

(Megnéztük tegnap a keleti partot is. Kevesebb szeméttel, de hasonló a helyzet. Ma felmentünk északra, Singaraja mellé, ott nagyjából tisztának tűnik a helyzet...ez jó hír, mert ott vannak a búvárkodós strandok.)

Szólj hozzá

Érdekességek Indonézia Strandok Bali Jimbaran Seminyak Sanur