2018. nov 19.

Startup Nations Summit 2018 - Surabaya

írta: chxxx
Startup Nations Summit 2018 - Surabaya

A hajógyáron kívül a másik oka a kiruccanásnak Surabayába az volt, hogy a konferencia központ adott helyet a 3. Nemzetközi Startup Policy (nem találtam jó szót a tartalomra: jogalkotási környezet kialakítás, talán) rendezvénynek, ami egy meghívásos esemény, és egyrészt döntéshozók és állami szervezetek gondolkodnak azon, hogyan lehetne az induló vállalkozásoknak segítő jogi környezetet alkotni, másrészt befektetők, inkubátorházak (Google pl.) és startupok mutatkoznak be rajta és ismerkednek egymással.

Startup Nations Summit - Surabaya 1

Magyarországot a jakartai nagykövetség külgazdasági attaséja Várfi Péter képviselte (jobbra), plusz otthonról a Digitális Jólét Nonprotif Kft-től jött Mihalik Dávid igazgató helyettes (felső képen balra), míg a startup befektetői oldalról a Balin is aktív Threenation színeiben Sebestyén Ádám érkezett. Na, itt jött az, hogy a Surabayai Konzulátusról megkértek, hogy "jöjjek át szórakoztatni a magyar küldöttséget", persze, hogy jöttem. Nagyon jó látni, hogy a Nagykövetség és a külkereskedelmi szervezetek mennyit tesznek azért, hogy egy ekkora piac is nyitva legyen számunkra. Tudom, zöldségül hangzik, de a startupok láttán azért érdemes gondolkodni. 

Startup Nations Summit - Surabaya 2

Ránézésre 20 körüli fiatalok ötleteit segít a rendszer a Google támogatásával mentorálni, finanszírozni és megvalósítani. A "kezdő" cégek statisztikái legtöbb esetben a "100.000" felhasználó körül voltak. Az azért otthon már a befutott céget jelenti, itt meg a “talán elindul” állapotát. A 270 millió lakosnak van 440 millió telefon előfizetése. Az egyik előadó szerint a legtöbb ember külön telefont tart telefonálni és Instagramozni/Facebookozni. Na, ez a piac, és Indonézia nagyon komolyan gondolja, hogy a jó ötletekből nemzetközi sikereket elérő fiatalok pozitív hatással lesznek majd a többi fiatalra. Egyébként, az egy dolog, hogy a pályázó srácok fiatalok voltak, de engem meglepett, hogy a Google-lel együtt dolgozók milyen fiatalok voltak.

Mindez onnan jött, hogy a miniszterelnök elutazott Silicon Valley-be, és rájött, hogy a lemaradás már elkezdődött, ezért cselekedni kell. Meghatározták a 6 kulcsterületet, és mindent bele. Azóta 5-6 cég is keletkezett, ami nemzetközi hírű lett és akár százezreknek ad munkát. Hogy is fogalmazzak finoman....mi lenne, ha a budapesti reptérről nem csak focimeccsekre járna repülőgép? :-) Az otthoni fiatalok feje is megvan hozzá, hiszek benne!

Szólj hozzá

Érdekességek Indonézia