2018. nov 19.

Királynő égetés, Ray Ban és iPhone...Bali és a világ

írta: chxxx
Királynő égetés, Ray Ban és iPhone...Bali és a világ

A mai nap békés délelőtti munkáját Gabi üzenete szakította félbe: elégetnek egy elhúnyt királynőt, megyünk megnézni. Menjünk!

Ahogy korábban is láttuk, a temetés jellemzően az áldozat elégetését jelenti és sok jókedvet. Az előkészületek alatt értünk oda, így a helyi TV rögtön meg is találta a fehér csapatot, és riportot készítettek az egyik lánnyal, aki a “na, milyen” kérdésre azt bírta mondani: “Ubudban voltam már egy temetésen, az sokkal nagyobb volt, úgyhogy örülök, hogy itt nincs annyi ember”. Gyanítom, hogy nem ezt akarták hallani egy királynői temetésről :):).

Dia report Bali

A földön ült sok fekete egyenpólós ember, tetkókkal, morc kinézettel, és először azon mosolyogtam magamban, hogy mindegyik modern napszemüveget viselt és okos telefont nyomogatott...aztán kiderült róluk három dolog:

Gárda Bali

1) ők a királyi gárda...több területről is, más-más logós pólókban, mint a Griffendélek meg a többi ház :)

2) vagy 10 éve még nagyobb hatalmuk volt, de kitört egy polgárháború köztük, meghaltak sokan, ezért a kormányzati erők átvették az irányítást, ezért elég mérgesek és mindenki fél tőlük.

3) az egyetemi tanárnő elmondása szerint, ők a régi rendet akarják, vagyis turisták meg fehérek nélkül. Tehát, amikor az egyik srác meg akarta kérni őket, hogy csináljanak már rólunk egy fényképet, az szociális baklövésnek minősült! Amikor rájuk nézve a Marlboro, a Ray Ban és az iPhone kerül elő, akkor azért elgondolkodnék a helyükben, hogy mit is akarnak kikergetni Baliról pontosan?! Szépek a régi hagyományok, különösen digitális telefonnal megörökítve! :-)

Mivel minden irányban ők voltak, amúgy sem tudtunk volna hova menni! :-) A helyi családok azért néha oda-odajöttek szelfizni a fehérekkel, tuti ami tuti.

A felvonulás olyan volt, mint egy május 1. otthon. Virágos tribünökön a királyi család (fiú unoka, meg hátrébb a lányok),

Temetés Bali

mobilizált zenei eszközök (gamelan és dobok),

Gamelan temetés Bali

az elmaradhatatlan szent tehén,

Gita Inn 1

papok, meg persze a hatalmas ravatalozó kocsi.

Gita Inn 1

Ami nagyon más az otthonihoz képest, az még mindig a szelfi-csoportokba összeálló “gyászolók”, akik győzelem jeleket mutogatnak a kamerába (a tehén előtt pl.). Ha a rossz kedv már úgysem változtat semmin, akkor legalább legyen jó kedvünk!

Szólj hozzá

Érdekességek Indonézia Bali Temetés