2018. nov 12.

Conference on Creative Economy 2018 - Bali

írta: chxxx
Conference on Creative Economy 2018 - Bali

Az Indonéziai Magyar Nagykövetség rengeteg munkát fektet abba, hogy a magyar kultúra és üzleti lehetőségek megfelelő megjelenést (és pesze piacot) kapjanak idekint.

A követség meghívott minket is a fenti eseményre, ahol a magyar cégek üzleti standjain kívül egy nemzetközi magyar rövidfilm bemutatóra is sor került. Az indonéziát meghódítani kívánó cégek között ott volt a Threenovation által indított BnBMates (szolgáltatás-megosztó), és a Halloinvest által képviselt GoMontir motor-szervíz-hálózat app, egy angol-oktató app Go! néven, és az otthon már sikeres és a volt iGo CEO, Balogh Peti/Baconsult Consulting nevéhez fűződő LogiSchool is, ami programozási logikát tanít gyerekeknek. Végül is, ha valaki a mai világban beszél angolul és ért a programozási logikához, már nem kétséges a jövője. Ha azt nézem, hogy én is hoztam ki ide 2-3 IT fejlesztést (in-store analitika, energia-szabályozás meg vállalat irányítás) - bár a mi területünk inkább a kézzel fogható találmányok -, a végén még Magyarország lesz Indonézia Indiája! :-)

Pach Judit conference opening Bali

A filmek előtt a Jakartai Nagykövet Asszony, Pach Judit mondott bevezetőt a magyar kulturális értékekről és Indonézia kapcsolatáról, amit a megjelent minisztériumi vezetők nyilván értékeltek (különösen azt, hogy Magyarországot csinos hölgyek képviselték), és megkezdődött a film-mustra.

Anélkül kell írnom róluk, hogy lelőjem a poénokat, ami mindig nehéz...kinek ne lenne legalább egy olyan barátja, akivel egy beszélgetés mindig úgy indul, hogy "láttátok azt az új filmet, aminek az a vége, hogy...?"

Chucotage - a szinkrontolmácsok élete a színfalak mögött történik, pedig rajtuk múlik országok és kontinensek sorsa (különösen, ha rosszul fordítanak). A filmben két kolléga szórakoztatja egymást és próbálnak csajozni a fejhallgatók intimitásában. Kedves történet volt, különösen azért mosolyogtam rajta, mert fordítottam pár konferenciát szinkronban fülkében, és az egyik alkalommal Koppenhágában elkezdtünk jókedvünkben félrefordítani, aminek az lett az eredménye, hogy a hallgatóság egy része próbált nem hangosan vinnyogni a prezentációk csendjében. Szóval, jó móka tud lenni!

Best Game Ever - a téma időszerű. Az informatika fejlődése munkák ezreit fogja elvenni a közeli jövőben. A film arról a folyamatról szól, amikor a jóember rádöbben erre és szembe akar szállni a folyamattal. Maga a film jó felépítésű, mosolyogtunk a koreográfiákon, de szerintem teljesen hiányzik belőle a megoldás a végén. Elég sokat foglalkozok a kérdéssel, és ha most jobban belemegyek, lelövöm a film sztoriját, szóval nem teszem. A film profi munka, de a szerző - Deák Kristóf - előző filmje, a Mindenki (Sing) volt a jobb.

Mermaids and Rhinos - izé, pszichedelikus Frédi és Béni. Több díjat nyert, a valóság, az emlékek és a fantázia között folyamatosan átfolyó rajzfilm, amiben egy család széthullása a téma. Tele hasonlattal, költői képekkel, és a "ritmusos eszközök kiemelik a költő Vogonitását" (szabadon, Galaxis Útikalauz Stopposoknak). Nagyjából a gyerekkoromról szólt, de az akkor elég volt egyszer :-).

Indonézia négy arca (1) - egy igazi mély-dzsungeli búvárút, amit három magyar követett el Indonézia négy különböző területén, ahol élnek még a modern világtól elzárt emberek, akik maguk építette házban élve naponta vadászni járnak, és csak egészen elvétve van rajtuk Manchester United-es póló és a zsebükben esetleg pár szál cigi. A mentawai-ok életét bemutató rész legkúlabb témája a törzsi tetkó volt, amit a csapat két tagja is bevállalt. Gabi azóta azon töri a fejét, hogyan lehetne neki is eredeti napocskája!

Nagyszerű, hogy magyar alkotók (és szoftveresek) el tudnak jutni a világ másik végére is, köszönjük a Nagykövetség munkáját! :-)

Szólj hozzá

Érdekességek Indonézia Bali Nusa Dua