2018. nov 06.

A nagy e(l)ső - Bali

írta: chxxx
A nagy e(l)ső - Bali

Az a helyzet, hogy itt a száraz meg az esős évszakot nagyon komolyan veszik a jelek szerint! Aug. 27-es megérkezésünk óta nem találkoztunk esővel. Egyszer talán hallottuk éjszaka, de lehet, hogy a légkondi volt csak zajos, meg Amed felé az autóúton volt egy 500 méteres szakasz, ahol valószínűleg esett egy órával előtte, és kétszer hallottuk, hogy a nyugati part közelében lakó diákok láttak esőt, de mi egy megveszekedett cseppet sem.

Több mint 60 napja, az nem egy rossz nyár! Nekem tetszik. Aztán eljött a szombat este, amikor a farsangolásunk kellős közepén leszakadt az ég. A fehér arcfestékünket tekintve egészen mázli volt, hogy nem út közben csinálta, mert akkor mi lettünk volna a benzinmeghajtású verseny-csiga a fehér csíkkal maga mögött.

Meleg eső volt, zuhogott, mint ami sosem akarja abbahagyni, és az első eső örömére - a vetítő vászon megmentése után - ki is álltam a cseppek alá egy percre, mert egyszer megígértem, hogy ezt fogom tenni, és bár az ígéretet meghallgató ember nem volt a közelben, de az adott szó akkor is kötelez, ha nem látják! :-) Szóval, elvesztettük az eső-szüzességünket.

Ahány emberrel beszéltünk, annyi különböző verziót hallottunk már az esős évszak rejtelmeiről. Bali ugyebár a monszun éghajlat kellős közepén van. Novembertől márciusig várható a napi szintű csapadék, többek szerint a közepén, mások szerint a legvégén a legerősebb esőzésekkel. Nyilván a turisták mindent tudtak (előre és látatlanban) és jól képzett módon az esőcseppeket már névről előre ismerik, míg a helyiek közül páran csak visszakérdeztek, hogy "van esős évszak?". Szóval, nem tudjuk, kinek higgyünk és mennyire.

Az tuti, hogy a sok motorosból vélhetően kevesebb motoros lesz. Az is tuti, hogy minden motoron ott lapul legalább egy esővédő köpeny, amiben úgy nézünk ki, mint kezdő Batman a körhintán. Ellenben, ha valakinek is hinni lehet, például a visszamenőleges statisztikáknak, ami azt mutatja, hogy mondjuk Budapesten a havi csapadék késő tavasszal átlagosan max. 60mm, míg itt a januári max. 320mm lesz. Az többnek tűnik...

Kicsit nézegettem hogy mi az oka furcsa időjárásnak és a napszakokhoz kötött menetrend szerinti esőnek. Arra sikerült rájönni, hogy míg Budapesten a levegő páratartalma éjszakára emelkedik 100% környékére, vagyis a napközbeni pára a levegő erős lehűlésével telítődik, addig itt pont fordítva van: estére tisztul ki a levegőből a nedvesség és napközben van folyamatosan 90-100%-on. A pára valahol délután 2-3 körül dönt úgy, hogy ebből mára elég, és gyorsan le kell esni.

Akármi is az oka, teljesen biztos, hogy fogunk még posztolni képeket motoron nyakig elázva is :-)!

Az a legjobb, hogy irt még a rossz idő is jó idő...szóval maradunk!

(A képen: reggeli közben...iskola előtt.)

Szólj hozzá

Érdekességek Bali