2018. okt 28.

USAT Liberty, hajó a tenger fenekén - Tulanben

írta: chxxx
USAT Liberty, hajó a tenger fenekén - Tulanben

Apneista.jpg_960x640

Tulanben Bali szigetének észak-keleti végében van, a 3.300 méteres Mount Agung (ami ki szokott törni) lábánál, Denpasarból 2,5 óra motorozással érhető el. Híres búvár hely, mivel a parttól 50 méterre található az első világháborúban gyártott USAT Liberty nevű szállító hajó roncsa, amit a Japánok torpedóztak meg 1942-ben. A sérült hajó Singaraja kikötője felé menekült, de sosem érte azt el.

Nagyjából 15 éve szerettem volna elmenni egy roncshoz, és valahogy sosem sikerült (nyilán, nem akartam eléggé :-)). Gabi meg, életében itt merült először palackkal minden vizsga nélkül, és az első útjuk a hajóhoz vezetett. Nem érvényes!

Ha a kép nem töltődik be, jobb-klikk az ikonon és megnyitás...Tulanben Gabi első merülés előtt

Tulanben merülés közben

A roncsot a felszínen úszva egy szál szemüveggel is nagyszerűen lehet látni, mivel a teteje 7 méteren van, a legalsó pontja meg 30 méteren. Tiszta vízben kiváló látvány. Mi az orra felől úsztunk oda 17 méter mélyen, közepesen átlátszó vízben. Olyan volt, mint a Nyolcadik Utasban: a titokzatos, kék háttérben homályosan fölénk tornyosult az oldalára borult hajó tat árnyas körvonala, egy 10 méter magas háromszög formájában. Tisztára betojós látvány volt (szinte hallottam felénk úszni az Idegeneket). Aki más filmeket nézett, annak erről tuti szebb dolgok jutottak eszébe, szóval megéri megnézni!

QQTulanben USAT

A hajó egy katonai szállító hajó volt, elől-hátul ágyúval, és 125 méteres hosszával egy közepes úszógyakorlatot jelent eljutni az egyik végéből a másikig. A fém gerendák, fedélzet-maradványok, árboc-törzs és a felületet 70 év alatt teljesen benőtt korall és álatvilág impozáns látvány, nem tudod hova is kapkodd a fejed. Be lehet úszni a raktérbe, és nagyszerű selfie-ket készíteni.

Tulanben merülés közben

Az ezernyi hal és sok tucatnyi búvár között (mert elég népszerű hely) komótosan úszkáló és a növényzetet harapdáló félméteres teknős, a közel méteres egyéb halak (valami neve biztos volt), Nemo halak (bohóchal), még egy adag búvár (hogy ezek honnan jönnek?) a hajó csak fekszik halottan az oldalán és várja a sok kíváncsi tekintetet, amíg néha-néha az Agung arrébb nem lökdösi kicsit (1963 előtt még félig szárazon feküdt). Köszönjük neki! :-) Még egy pipa a Bakancslistán.

Tulanben merülés közben

Szólj hozzá

Programok Álmok Strandok Bali