2018. okt 28.

Boldogok a Gépjárművek, mert övék a Végtelen Alkatrészek Országa - Bali

írta: chxxx
Boldogok a Gépjárművek, mert övék a Végtelen Alkatrészek Országa - Bali

Bali szigetén, a helyi éttermes barátunk, Surja elmondása szerint, úgy 40-50 évvel ezelőttig nem volt áram, és korlátozott mértékben volt egyáltalán világítás. Távoli, elhagyatott sziget volt, amire a helyi muszlim többség elkergette a hindu kisebbséget. (kerekítettem, de kb.) Ugorjunk vissza egy keveset az időben! Mondjuk 500-1000-2000 évet.

Mindezek mellett az elismert 5 vallás keveredése, egymás mellett - békében - élése egy hosszú folyamat volt. Vélhetően nem a buddhisták kergették a többieket, de ki tudja? Mivel naplemente 6-7 körül van, kialakult nagyjából ezer olyan ünnep a 365 napos évre (ami ráadásul a bali naptárban vagy 210 nap - náluk gyorsabban kering a Nap körül a Föld...vagy fordítva, ez lehet vita kérdése, valamint csak 1940-et írnak éppen, szóval Krisztus elfelejtett szólni nekik időben :-) ), ami a népet összehozta a "lámpa köré", és közös zenélés-éneklés-áldozás keretében együtt reménykedtek egy szebb holnapban.

Már láttunk sok-sok ilyen ünneplést. Ami azt illeti, szinte minden másnap halljuk, hogy az egyik diákot valamelyik helyi rendes ember elhívta egy ünnepségre - már megint. Múlt héten, mikor mentünk Amedbe, egész falvakat cipeltek kamionokon valahova ünnepelni az autóúton. Az ünnepek között vannak termékenységi, időjárással kapcsolatos, állatokkal, kapcsolatokkal, emberekkel kapcsolatos ünnepek. És van a modern kor ünnep-köre:

Tegnap volt a Járművek Megáldásának Ünnepe! Nem, ez nem a regisztrációs adó megfizetésének kedvezményét takarja, vagy az importvám csökkentését.

Az emberek adományokkal díszítik fel a kocsikat, motorokat, kamionokat és sikeres, szerencsés, balesetmentes közlekedést - egyes esetekben, gondolom öntisztulást - kívánnak nekik és ezekkel a díszekkel a szélvédőkön rohangásznak napokig utána. Sok esetben akkora ajándékok voltak az ablakokon, hogy erősen kérdéses volt a kilátás a járműből, ami szeirntem kicsit a kívánt biztonság ellen ment, de kit érdekel? Ganesha örül neki (Tényleg, van az autóknak istene??? Vagy külön a sportkocsiknak? Vándorolhat a lelkem egy autóba majd? Csak segédmotorba ne!!! :-)) és egy nappal kevesebb van az évben, amikor a szomszédok nélkül kell tölteni a délutánt! Éljenek a Járművek és ha lesz következő életük, oda is felemelt fővel menjenek vala!

Szólj hozzá

Érdekességek Motor Bali