2018. okt 22.

Strandok - Amed, a búvárok Paradicsoma - Kelet-Bali

írta: chxxx
Strandok - Amed, a búvárok Paradicsoma - Kelet-Bali

p1000092_resize.jpg_1094x821

Sokszor álmodoztam róla, hogy milyen jó lenne összegyűrni több országot egybe, hogy legyen egy tisztességes nyaralóhely.

Az álom lista:

1) Egyiptom tengere, mert ki a fene akar visszamenni egy Egyiptom után az üres Földközi tengerre, vagy onnan akár a Balaton átláthatatlan vizébe? Szóval, trópusi tenger kell, tele halakkal. +

2) Olaszország ennivalói (+tzatziki), mert a pizza meg a spaghetti azért kellenek mindenhova, az Egyiptomiak meg a pizzára is képesek arab fűszert tenni, és amúgy is gyógyszerrel lehet csak túlélni a nyaralást. +

3) Görög emberek, akik kedvesek, nem akarnak megvenni két tevéért, és ha sétálsz az utcán, akkor nem tolják az arcodba a temékeiket. Valahogy az olaszok meg a spanyolok másak...biztonság Krétáról (ahol a helyiek egyszer lemészárolták a lopásból élő bevándorlókat, vagy legalább is azok eltűntek gyanúsan egyszerre) +

4) Legyen a tenger mellett sípálya...na, de minden együtt nem lehet tökéletes.

Aztán szembe jött Bali: élettel teli tengerek, képesek Olaszországból importálni egyes éttermek lisztet meg paradicsomot (bár, a csapvíz itt sem iható), és annyira kedves mindenki, mintha egy indiai szappanoperából lépett volna ki, vagy a karmája múlna rajta :-). A motoron hagyhatod a sisakokat, a cuccokat is akár. Sajnos, fogalmuk sincs, hogy mi az a síelés...

Két óra motorozás vezet Amedbe, a sziget észak-keleti végébe. Már az út is csodálatosan zöld rizsföldeken és cuki falvakon vezet át (szerintem itt laknak a hobbitok, amikor éppen nem forgatnak Új-Zélandon).

Rizsföldek és hobbitok

A végén pedig megérkezünk a helyi reggae központba, ahol azért nem igaz, hogy felváltva érik egymást az éttermek és a búvár-központok, mert sok étterem búvár-központ is, szóval van kis átfedés. Az egy főre jutó légzőpalackok száma igen magas.

6-an mentünk, 4 motorral, és a parti út mellett találtunk booking.com-on egy medencés szállást, 2 éjszakára fejenként 1500 Ft/éjszaka áron. Nem írtam el a számot :-)!

Amed tulajdonképpen egy nagyobb terület, amely Amed Beach-csel kezdődik, és 5-6 öblöt foglal magában. Homokos-korallos-kavicsos tengerpartok, rengeteg látnivalóval a víz alatt. Van pár szenzációsan nagy ötlet is köztük, mivel a műtárgyak egy részét 10-20 éve rakták oda. Ezket mind meg lehet közelíteni pár karcsapással a partról, és felszíni úszkálással is élvezhető mélységben vannak.

Bali Nemo hal

Egy napnyi program lehet pl: felkeltünk 5:30-kor (Gabi urgált a fejemen 15 percig) megnézni a napkeltét, ami Lombok szigete mögül kezd neki a szokásos félkörének. 7-re már a tengerben voltunk és meglátogattunk egy tenger-alatti templomot. 11 körülre beültünk egy kávézó felső emeletére és megreggeliztünk, aztán mentünk a szomszéd öbölbe, ahol mesterséges piramisokat raktak a tengerbe (ezek 8-12 méter mélyen vannak, szóval még úszó mélység), ami után néhány szívószálas-kókusz várta a felfedezőket. A következő öbölben egy német hajó roncsainak maradványa vár (2-8 méter), és a nap fénypontja a víz alatti postaláda meglátogatása volt (ismét, mert kiderült, hogy a reggeli “templom” egy hivatalos postaláda, csak a blogger nem tudta ezt), és kisebb fuldoklás árán két nemzetközi vízálló  képeslap feladása volt (ez cooooooool!!). Még mindig csak 6 óra, naplemente a Mount Agung mögött (végig remélve, hogy legalább egy kicsit kitör ma...csak egy picike kis füstöt legalább...), majd egy isteni finom pizza elfogyasztása (nem az egyiptomi), és végül egy reggea klubban kis iszogatás, vagy valami emészthetőbb zene felkutatása a parti bárok egyikében. A napot pedig lehet zárni egy medence partival, meg egy jó Magnummal.

Pizza tuti finom Amed

A csapat összes tagja azonnal ide akart költözni és meg akarta szakítani egyetemi nyelvtanulmányait. Fejenként 4.000 forintból benzin és szállás két napra, és ha helyi ennivalókat eszünk, akkor simán nem költünk el 10x annyit még pizzára meg mangó chutney-s sült-ananászos marha-hamburgerre eper shake-kel és sajtos édes-burgonyával (az a saláta sem kispályás jobb hátul). Jövő héten: Go Nasi Goreng (zöldséges sült rizs)!

Bali halász ladikok Jimbaran

Ez a valami ott úszott a víz tetején, teljesen átlátszó, kb. 10 cm, a képen tetején egy hatalmas száj, és fogalmam sincs mi az, de valamikor 5-600 millió évvel ezelőtt, ez lehetett a tápláléklánc királya:

Amed valami fura vizi élőlény

Szólj hozzá

Programok Álmok Motor Étkezés Strandok Bali