2018. okt 22.

Deportálásom széljegyzetére - Vízumok Balira

írta: chxxx
Deportálásom széljegyzetére - Vízumok Balira

Magyarország és Indonézia jóban vannak. Indonézia és a munkanélküliség nincs jóban. A kettő metszete nyomon követhető a vízumok világában is. A következőt lehet tenni a bejutás érdekében:

1) a turista megérkezése pillanatában kér egy plecsnit, amivel 30 napig gyönyörködhet a tájban, és haza kell utána mennie. Pár USD és a meglévő vissza repjegy a feltétel. Nem hosszabbítható országon belül! Szóval menni kell. Sokan csinálják, hogy elmennek reggel Szingapúrba, meg vissza, és voilá.

2) Szociális-kulturális vízum. 30-60 napra kérhető és 4x30 napra meg lehet hosszabbítani országon belűl. Feltétele, hogy 50 USD mellett legyen egy helyi ismerőstől egy meghívó levél is, meg a szokásos kifele repjegy. Egyszer lehet bejönni vele, szóval se repkedés kifelé, se nagyobb hajóút. Hosszabbítás esetén a szépséghiba: a kötelezően megvett repjegyet nem tudod elhasználni, mert ugyebár, egyszeri vízum. Egyedül is könnyen be lehet adni a budapesti követségen. Itt kint is egyedül akartam megoldani, aztán elolvastam a feltételeket...és kerestem egy ügynökséget. Ha ők intézik, a meghívónak nem kell eljönnie minden hosszabbítási alkalommal a hivatalba mosolyogni (Steve jakartai, szóval messze van). Most csütörtökön jár le a vízumom és múlt kedden találták ki, hogy vagy Jakartában adom be, vagy szerzek egy bali-i szponzort. Volt rá 2 nap. Ebből az egyik vallási ünnep volt. A másikon meg kiderült, hogy sokan attól tartanak, hogy a rendőrség bármit megtehet, és nem jó kapcsolatba kerülni velük. Huppsz. Csütörtök délutánra a szállónk tulaját megkértem a feladatra. Onnantól nem lehetett elérni az irodát 3 számán keresztül sem :-). Szombaton jött egy üzenet, hogy beteg lett és ilyenkor nem veszi fel a telefont. Cool. Ma délben hívom, mire a válasz: beadta a saját papírjait, úgyhogy probléma megoldva, nem kell mégsem más. Várjak az időpontra. Izé...várok. Csütörtökre úgyis van repjegyem.

3) 90 napos benntartózkodás után lehet kérni többszöri üzleti beutazási vízumot...no, ide tartunk. Ezzel 12-24 hónapig lehet maradni, de 60 naponta el kell hagyni az országot. Még nem tudom, mi kell hozzá, de jól hangzik.

4) KITAS - munavállaló vízum. Ehhez kell egy helyi cég/iskola, aki elmeséli, hogy miért csak te tudod megcsinálni a feladatot és hogyan fizetnek ki ezért téged. Ez az egyetlen, amivel ténylegesen is lehet dolgozni, nem csak távmunkát otthonra. Az egyik lány mesélte, hogy egy ember a saját éttermében gitározgatott a népnek, a rendőrség meg kijött és elvitte, hogy ne dolgozzon. Jó pénzért be lehet iratkozni egy helyi iskolába is nyelvet tanulni és már meg is van a tanulói verzió, amivel szintén nem lehet dolgozni.

5) egzotikus vízumok: vallási út, kutatói út befektetői vízum stb. Kell hozzá sok pap-ír (ez különösen az elsőhöz :-)).

6) Nyugger vízum: 55 év felett, ha van havi 1000 EUR nyugdíjad, welcome. Gyere és napozz nálunk! Ezért is jut 5 millió helyi lakosra 5 millió ausztrál turista.

Szóval, már csak 3-at kell / lehet aludni :-)!

Szólj hozzá

Érdekességek Indonézia Intro Bali