2018. okt 17.

Halpiac és helyben sütés - Jimbaran, Bali

írta: chxxx
Halpiac és helyben sütés - Jimbaran, Bali

Ha ettetek már jó halat, meg polipot, no meg rákot... Nos, sok helyen ettem már, de például a polipról (kalmár) alkotott képem itt teljesen megváltozott. Hihetetlen, hogy milyen finom is tud az lenni! Máshol a legfinomabban elkészített dög is rugalmas volt, ha nem pont rágós. Ez meg itt puha, omlós, finom...isteni...

Ettünk már halat Balin szép, városi étteremben (árak 2 főre: 500e-1M IDR körül), tengerparti étteremben (300-600e), tengerparti késdobálós kisütős helyen (140-200e)...és régóta terveztük, hogy elmegyünk a város másik végén lévő jimbarani halpiacra, de valahogy eddig sosem sikerült. Az esetek többségében a Sanurban található késdobálósban kötöttünk ki, mert ott a frissen fogott, jegelt halakat az orrunk előtt sütötték meg, finom sült krumplival, közvetlenül a napfényes parti homokban fogyaszthattuk, és azt gondoltuk, innen már nincs tovább! Van, de még mekkora lépésekben!

40-50 perc motorozás után (a ma legmagasabban álló nap alatt) megtaláltuk az 5-6 fémbódéból álló, jó alaposan elrejtett Jimbarani Halpiacot. A nap első sugaraival futnak be az éjszakai portyázásról a bali stílusú színes csíkos, oldaltámaszos halász-ladikok, és megkezdődik a sziget éttermeinek ellátása friss áruval aznapra.

Bali halász ladikok Jimbaran

A halak szaga egészen más, amikor frissen úsznak ki a partra. Még az előzetesen az orrunkba dugott papírzsepkendőkre sem volt szükség :-). Rengeteg ismeretlen állat vigyorgott ránk a jegelt pultokról, makréla, mahi-mahi, lazac (az nem volt, ez volt a beugratós kérdés), szardínia, rákok, polipok, homárok és most már talán fel is ismerem őket.

Bali halász ladikok Jimbaran

Ha körbe sétálva ráböktünk az összes ebédre szánt eledelre, majd azokat megkaptuk egy-egy zacsiban, más dolgunk nincs is, mint kisétálni a partra, és a kis étterem szakácsait megkérjük, hogy süssék meg friss szerzeményünket. Szenzációs élmény egy vadászatról megérkezve megpihenni a napon, míg a szakácsok dolgoznak :-).

Bali halász ladikok Jimbaran

Ennél már csak az árak néznek ki jobban. Amit a másik parton megkaptunk 15e / 10 dkg áron, az itt 4e / 10 dkg. Azért már mindenképpen megérte az út! Összesen 200e IDR (4.000 forint) áron ettünk 1 kg halat, fél kg nagyméretű rákot, és fél kg szintén túlméretes polipot, rizst és üdítőket. Ez az a hely, ahová vissza kell térnünk! Meg nektek is! (ha szeretitek a tengeri hamikat)

Szólj hozzá

Étkezés Bali Piac Jimbaran