2018. okt 04.

Mikro-etikett, ha Balira érkezel

írta: chxxx
Mikro-etikett, ha Balira érkezel

Kedves Utazó!

Biztosan tudod, hogy van egy csomó ország, ahol egy csomó dolgot nem szabad csinálnod, amit otthon szinte kötelező. Egy pár ilyen tevékenység, vagy mondat, rosszabb esetben hanghordozás csak furcsa tekinteteket, vagy mosolygást hoz elő, míg másoktól egyenesen kiutálhatnak, netán megkövezhetnek, rosszabb esetben pedig levághatják a kezedet. No, olyanokat ne csinálj!

Balin a lakosság 80 feletti százaléka hindu vallású. Amikor a hódító és nem annyira kedves iszlám befutott észak-nyugati irányból, magával hozva a napi sok tisztálkodás és néhány kevésbé barátságos szokás intézményét, akkor azok, akik nem akartak áttérni - vagy nem laktak kellően kis szigeten, amit nem vettek észre elsőre (nagyjából 16.000 ilyen van itt) -, kénytelenek voltak mégis áttérni, vagy átköltözni Bali szigetére, ahol a helyi császár volt olyan erős, hogy megvédje őket, a másik pasa meg annyira bölcs, hogy nem rohanta le mégsem a szigetet. Egy szónak is száz a vége, maradt az import-indianizmus. Ennek megfelelően, Ganesha a főnökasszony, meg még pár marék, különböző funkciót ellátó istenség (külön kell őrizni a bejáratot megatöbbi). A valláskör jellemző szokásai is jöttek, mint például:

1) Az ember talpa tisztátalan, és más ne nézegesse: szóval ne tedd fel az asztalra, akkor sem, ha Charles Bronson szikkadt arcának machizmójára ébredsz minden reggel és Clint Eastwood-os keménységgel nyesed le utána az arcszőrödet!

2) Az ember feje meg szent, szóval azt nem hogy csapkodni, de még csak simogatni meg fogdosni sem szabad! Értsd: az elfutó kisgyerek fejét sem borzolod össze, pláne nem csapod pofon. Ebbe belegondolva, nagyon kellemesen szabályozza ez a pofozkodás intézményét. Hány magyar válófélben lévő feleség adná érte a fél életét?

3) Két kézzel adunk és fogadunk dolgokat, mint névjegy, pénz, ajándék. A kilazázom a húszezrest a pultra a barinő orra előtt, az itten nem megy. Rossz karmád lesz, és kavicsként születsz újra, vagy ilyesmi.

4) A szent marha dolgot mondanom sem kell, ugye? Itt annyira nem annyira szent, de mégis. Szóval van McDonald's és ott van dupla csízbörger is (ez menti meg az életünket hetente egyszer-kétszer a sok sült rizstől). Az nagyon elgondolkodtató, hogy a menün nem csak hogy szerepel olyan, hogy fish-and-chips (hal-krumpli), meg adag rizs + sült csirke láb, de ha jól körülnézel, akkor a helyiek szinte csak a csirkelábat eszik ott. Akkor minek mennek oda, kérdeztük magunktól? Ahol jó lenni, ahol jó enni...mondta erre Ronald McDonald...

5) Vezetéskor mindenki udvarias, aki hátulról jön, az elengedi az előtte mászkáló motorokat és autókat (a gyalogosok nem számítanak különösebben, akár piros lámpával és zebrával együtt tálalva sem). A "kinek van a KRESZ szerint joga" kérdés szerintem azért nem működik, mert ránézésre egy embernek sincs fogalma arról, hogy mit jelent a KRESZ. Ezek ott mennek, ahol akarnak. Pl: két sáv, autók oda-vissza egy oszlopban. Te a szegély felől előzve mész, melletted még egy motor előz téged az autó felé, az autót meg a záróvonal felől előzi egy motor, akit esetleg még egy motor előz. Aztán, ha mindenki életben van, akkor a bal szélen, ahol te mész az aknákat kerülgetve, megjelenik szembe irányban haladva egy motoros 4 gázpalackkal a hátán. Sehol egy dudaszó, sehol egy káromkodás: ennyi hely van, ezen fogunk elférni.

6) Mosolyogj, legyél kedves, előzékeny. Megkérdeznek valamit, és halvány gőzük sem lesz, hogy mit válaszolsz, de azt mosolyogva fogod kapni.

7) Köszönéskor tedd össze a kezed imatartásba és kicsit hajolj meg. Nem győzök csodálkozni a biztonsági őrökön, akik így tesznek a pláza bejáratánál, naponta sokszor. Sokkal szebb emlék az otthoni "mi van már" jellegű üdvözlésnél.

8) A számla összegében minden benne van (az étlapéban általában nem, de mire a számlához ér, tuti belekerül). Azoktól a helyektől eltekintve, ahol be akarsz jutni a sorban állás helyett (nyilván, csak valaki mesélte :-)), vagy ahol a turizmus elrontotta a helyi karma sztorit, nincs borravaló. Ha nagyon jó volt az étel, adj legfeljebb 10e IDR-t, de nincs rá szükség (mármint, szükség nyilván nagy lenne rá, de nem része a folklórnak). Tudom, ilyenkor az USA partjait megjárt hajótöröttek szeme sarkában elmorzsolódik egy könnycsepp a "kötelező" 20% borravaló rendszere miatt. Ez itt rendben van. Simán visszaadnak neked 5 forint értékű érmét is. A filozófia állítólag abból ered, hogy "ne sértsd meg őt azzal, hogy amit kér a szolgáltatásért, annak nincs elég értéke, nem szorul alamizsnára"...vagy hasonló.

9) Ha egy fán vagy szobron szoknya van (terítő szerű dísz körben), akkor az nem azt jelenti, hogy ebédelni készül, hanem az egy szent fa (illetve szobor), vagy éppen szertartásban vesz részt. Ezeket illik nem bántani. Könnyen lehet, hogy két perc múlva egy halott-égetés közepén találod magad, ha sokat bóbiskolsz mellettük.

10) A "fehér ember" meg amúgy is azt csinál, amihez kedve van (kivéve a szent helyek és a fiúknak a női vécé), minden helyi tisztában van vele, hogy "közünk nincsen semmihez", hát inkább mosolyognak rajtunk közben.

11) A házak elé reggel kitett, az isteneknek szóló ajándékokat (kis tálca) ne taposd el, ne rugdosd félre, és semmilyen körülmények között ne edd ki belőle az Oreo kekszeket, a Menthos drazsékat, meg persze ne szívd el a szál cigiket sem (érdekes ez is...)! Nem szép dolog!

Ha még eszembe jut, írni fogok hozzá...Járj tisztelettel, és a természet befogad téged is!

Szólj hozzá

Érdekességek Indonézia Bali