2018. aug 30.

Muszlim ország, hindu Bali

írta: chxxx
Muszlim ország, hindu Bali

Az országra szélsőségek jellemzőek (persze, hol nem?): 17.000 szigeten, 300 nyelvet beszélő 250 millió ember lakja, és a felső 5% van csak a nyugat közelében. A 30-80 emeletes felhőkarcolók közé épített giga bevásárló-központok közötti térben (a képen is látható) a régi város viskói vannak, ahonnan kecskék és egyéb állatok zaja hallatszik fel, és az iszlám napi 5 adan-jának (tényleg annyi, számoltuk :-)) megafonon üvöltő hangja nyomja el a város autóinak állandó zúgását, amelyben az igaz hit követőit imára szólítják.

Szemben Balival, ahová - biztosan csak véletlenül - a hinduk menekültek mind el. Az ország 1.7%-a hindu, Balinak meg 83%-a. A béke szigete, tisztára. Ez olyan otthoni arányokban, mintha a Margit-szigetre beköltöztetnénk a görög-katolikusokat.

A fővárosban több érdekes múzeum is van, de nem sétálós városnézésre tervezték. Járda sincs sok helyen, vagy például, a zebra elindul ugyan keresztül a 2x4 sávos főúton, de soha nem érkezik meg a másik oldalra. 2-3 nap alatt be lehet járni a fontosabb dolgokat, és ha az AirBnb szobában nincs xBox, akkor még ma is ott nézzük a falakat.

A közlekedés felettébb furi.

Most építik az első metró vonalat. Sosem késő. Van ezen kívül egy jó busz-hálózat, aminek az az érdekessége, hogy nem lehet rá felszállni csak úgy, mert a busz ajtók a felszín felett 1 méterrel vannak és külön peron rendszer van hozzájuk. Tradicionálisan Indonézia is az India típusú országok közé tartozik. A busz/vonat tetején is lehet akár utazni, és ha szépen nézel a sofőrre, vagy csak lefekszel keresztbe a busz elé, akkor megáll és felvesz. No, itt jutottunk el a második szinthez, ami kis piros buszokból áll, normál ajtókkal. Erre mondta Steve, hogy "meg ne próbáljuk!" :-). Ekkor derült ki, hogy van egy harmadik buszrendszer is, ami kis kék számozott furgonokból áll, és 8-12 fővel furikázik szinte észrevehetetlenül a forgalomban.

A tömeg-horror elkerülése taxival lehetséges. Amit érdemes használni, az a BlueBird hálózat (kék madár van a logójában). Az Uber is működik, de a helyi verziója a Grab, és van egy kici-ócó rendszer, aminek többségét robogók alkotják (igen, motor-taxi), és még olcsóbb, a Go Jek. App-ot letölt, regisztrál és fix áron utazik. Őszintén, a motorost még nem próbáltam ki :-), de sokan igen, és csak kevesen panaszkodtak az őrült sofőrők miatt.

Szólj hozzá

Busz Jakarta Közlekedés Motor Bali